djsoczek Napisano 5 Kwiecień 2013 Autor Napisano 5 Kwiecień 2013 czy ktoś z forumowiczów wie gdzie dostac jabla zestaw do samodzielnego montażu?? ewentualnie coś lepszego w osiągach może ktos polecić?? Salamandra?? ma ktos jakies doswiadczenia w jakosci wykrywek które samemu mozna zrobić? jak z wykonaniem jabla? cewka, elektronika??
alex_2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 wpisz na Odkrywcy w wyszukiwarke bylo juz tu b duzo o tym wykrywaczu. Na alledrogo bywaja czasem zestawy montazowe
djsoczek Napisano 7 Kwiecień 2013 Autor Napisano 7 Kwiecień 2013 z tego co widziałem jabelki bywają zielone i czerwone czym się różnią?? chyba ze ktos moze przedstawić coś lepszego do wykonania samemu?? może coś z pinpointem??
gslawek74 Napisano 7 Kwiecień 2013 Napisano 7 Kwiecień 2013 Witam wszystkich zainteresowanych tematem,z nabyciem kitu(zestawu) nie powinno być problemu,można go kupić w dobrym sklepie elektronicznym,bądz wysyłkowo.Podpowiem kilka porad co do konstrukcji,sondę wykrywacza można wykonać z dekla(korka) od rury pcv wod-kan.należy go odpowiednio przetoczyć na tokarce usuwając zbędne tworzywo i frezując rowek prostokątny w którym nawiniemy uzwojenie drutem 0,7mm po nawinięciu zalewamy rowek klejem epoksydowym celem zabezpieczenia przed wilgocią.W elektronice zastosowałem zmiany:rezystor nastawny zmieniłem na precyzyjny typu ślimakowego,pozwoli na dokładne wyzerowanie układu,potencjometr czułości wymieniłem na obrotowy typu helipot umożliwia on precyzyjne ustawienie czułości co ma wpływ na zasięg,zasilenie przerobiłem na 12v wymieniając stabilizator o wyższej wydajności prądowej w układzie zasilania ,dodałem diodę na zasileniu co w pewnym stopniu zabezpiecza układ przed odwrotnym podłączeniem zasilania.Podniesienie napięcia z 9v na 12-14,4v zwiększa zasięg w niewielkim stopniu i pozwala na zasilenie z akumulatora żelowego co ma znaczenie ponieważ układ pobiera znaczny prąd. Cewka na foto ma średnicę 20 cm,moim zdaniem jest to kompromis między zasięgiem,a czułością na małe przedmioty;im większa cewka tym większy zasięg na duże przedmioty kosztem tych małych,zasięg mojego modelu to ok 80cm na duże przedmioty z mniejszymi jest różnie zależnie od wielkości i rodzaju.Jeśli są pytania to chętnie odpowiem.
djsoczek Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Napisano 8 Kwiecień 2013 kolego dziękuje za niewątpiliwie cenne informacje ale w dalszym ciągu nie dostałem odpowiedzi zielony czy czerwony czym sie różni?? Piszesz że podpiołeś cały układ do zasilania 12V z akumulatora żelowego- czy wykrywacz jest ciężki z takim akumulatorem?? Bo rozumiem że akumulator jaki zastosowałeś to cos podobnego jak na zdjęciu?
gslawek74 Napisano 8 Kwiecień 2013 Napisano 8 Kwiecień 2013 Witam ponownie,jeśli chodzi o kolor foli z nadrukiem nie ma to żadnego znaczenia,złożyłem 6 sztuk tego wykrywacza i parametry są powtarzalne, układ jest taki sam ,dla przykładu na foto niebieski kolor.Jeśli chodzi o aku żelowe zastosowałem dokładnie takie jak na zdjęciu pojemność 1,2 ah,cała konstrukcja nie jest ciężka i nie męczy ręki.Rurka na foto jest w fabrycznym wykonaniu z alu.Nie podaje producenta ani linku bo to nie jest zgodne z regulaminem forum.
djsoczek Napisano 8 Kwiecień 2013 Autor Napisano 8 Kwiecień 2013 aha czyli wszytsko rozumię, a czy na PW mógłbys podać producenta?? za jaką kwotę mozna nabyć ów cudo?
gslawek74 Napisano 8 Kwiecień 2013 Napisano 8 Kwiecień 2013 próbowałem wysłać wiadomość ,ale że jestem nowym użytkownikiem na razie nie mogę wysłać
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.