Skocz do zawartości
  • 0

Polskie łuski 7,92x57 z 1938 bez podziału denka na sektory

Jaro5

Pytanie

Napisano
Witam

Jak w temacie. Dokładnie chodzi mi o dwa icia" z 1938 roku. Łuski wyprodukowane w Skarżysku, dostawcami mosiądzu były Walcownia Dziedzice (DZ) i Dornach (D), brak standardowego podziału dna łuski liniami sektorowymi na 4 pola.
Czy ktoś z Was zetknął się z tymi łuskami czy może nabojami w wersji ojowej" ? Pytam bo jak dotąd trafiałem jedynie łuski z zwężona szyjką, pochodzące z wystrzelonych naboi ślepych (ćwiczebnych) a chciałbym zweryfikować swą wiedzę w tym temacie :)

Pozdrawiam

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Jak w temacie. Dokładnie chodzi mi o dwa icia" z 1938 roku. Łuski wyprodukowane w Skarżysku, dostawcami mosiądzu były Walcownia Dziedzice (DZ) i Dornach (D), brak standardowego podziału dna łuski liniami sektorowymi na 4 pola.
Czy ktoś z Was zetknął się z tymi łuskami czy może nabojami w wersji ojowej" ? Pytam bo jak dotąd trafiałem jedynie łuski z zwężona szyjką, pochodzące z wystrzelonych naboi ślepych (ćwiczebnych) a chciałbym zweryfikować swą wiedzę w tym temacie :)

Pozdrawiam
Napisano
Czyli oznaczenia to orzelek, 38, DZ i 67?
Widac jaki byl kolor splonki? Bo szczerze nie widzialem zadnego Polskiego naboju bez podzialu na sektory....Nie mam co prawda 38 ze Skarzyska, mam 37 zielona sponka czyli SC...Chociaz podobno byly bez linii tez.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie