Skocz do zawartości

Problemy z wilgotnymi cegłami

thxgreengrass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam poszukiwaczy... posiadam Rutusa Proximie 5.0 od miesiąca...niestety pogoda nie pozwala poszaleć...czytałem naprawde dużo i w terenie wykrywacz sprawuje sie naprawde dobrze, jednak w mojej poniemieckiej piwnicy gdzie juz kiedys znalazlem bez wykrywacza... podczas wymiany kilku cegieł kilka pruskich monet wykrywacz poprostu wariuje na cegle...nawet gdy ja wykopie wymyje to dalej daje skale 80 na cegłe... krusze ją lecz w środku pustka i na kazda drobine cegly skacze na 80 mniej wiecej... jak to mozliwe skoro wykrywacz powinien działac dobrze nawet zanurzony w wodzie czemu nie dziala na wilgotnym gruncie z cegły ? odpiszcie bo nie wiem co o tym myśleć...
Napisano
Witaj,
No niestety Rutus jest uczulony na tereny posiane" np. gliną czy tak zwanymi kamieniami magnetycznymi. Niczym ich nie wytniesz a tym samym nie uspokoisz wykrywacza. Czerwona cegła zawiera glinę która to z kolei bogata jest w tlenki niektórych metali. Jeśli cegła jest sucha masz większą szanse, że wykrywacz ją oleje" ale jeśli cegła jest wilgotna to nie ma szans by wykrywacz ją pominą (no chyba, że materiały z których została ona wykonana były ubogie w tlenki metali) ponieważ woda poprawia przewodność pomiędzy cząsteczkami metali w niej zawartych. Jeśli wykrywacz wykrywa cegłę to wskazania na wykrywaczu będą bardzo podobne do czegoś mocno zardzewiałego - czyli wysoki sygnał.

Jeśli chcesz przeszukać ściany w Twojej piwnicy to potrzebujesz innego sprzętu. A powiedz mi jeszcze czy Twój rutus ma cewkę DD czy latasz na centrycznej?

Zdrów!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie