Skocz do zawartości

Stary, włoski? medalik w formie klipy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wczoraj trafiłem taki oto medalik. Stan niezaciekawy, ale strasznie mnie ciekawi ten przedmiot ze względu na awers.
Otóż na awersie widnieje koń z chorągwią (na zakończeniu flagi jest krzyż); koń jest łudząco podobny do baranka wielkanocnego, ale nigdy nie spotkałem się z taką symboliką.
Na awersie oprócz konia są napisy, które ciężko odczytać: IRAG S ???; pod koniem znajduje się litera L".
Na rewersie widniej profil mężczyzny oraz napisy w języku włoskim (udało mi się oczytać tylko słowo LANCIA, które w naszym języku oznacza włócznię, lancę itp.
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc przy identyfikacji przedmiotu.

Pozdrawiam Krychu

Napisano
dzięki za odpowiedź kopijnik.
Czyli wychodzi na to, ze na rewersie jest Matka Boska a nie mężczyzna? Ale czego symbolem jest ten koń?
Przeglądałem medaliki MARIA SANCTA i nie znalazłem takiego.
Będę wdzięczny jak rozwiniesz temat kopijnik.

Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze.
Napisano
Ale czego symbolem jest ten koń?..

bezbożniku
ten koń"
AGNUS DEI
QUI TOLLIT PECCATA MUNDI

teraz widać
TRACS MAX
TRACS PAX
--------------
DAJ POD KĄTEM WIĘCEJ UJĘĆ
Napisano
Oglądałem przez lupę awers i ja tam widzę konia, który tak jak napisałem w pierwszym poście jest łudząco podobny do baranka wielkanocnego". Naprawdę owe zwierze przypomina mi na 99% konia. Jakbym był pewnien, że chodzi o baranka to nie zakładał bym wątku :) Jutro zrobię czytelniejsze zdjęcia dla porównania, bo medalik jest strasznie zjedzony czasem" i mało widać już na nim szczegółów.
Dziękuje za informacje kopijnik.
  • 4 years later...
Napisano

Witam też mam taki medalik niestety nie co to jest ale dołączę lepszej jakości zdjęcia napis na rewersie to IRAG A MIT GEDULI
co do 2 ostatnich liter nie jestem pewny chyba LI ale może być też LT lub II .Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie