Fiedor Napisano 2 Kwiecień 2013 Autor Napisano 2 Kwiecień 2013 Witam, jestem świeżym posiadaczem wyżej przedstawionego, używanego Whites'a. Właściwie jest to mój pierwszy konkretny sprzęt do poszukiwań, prócz magnesu neodymowego :) Założyłem ten wątek z myślą o ludziach, którzy kupują ten sprzęt (twardy, analogowy kawał piszczałki) i chcą poznać swój detektor na tyle, by skutecznie wyciągać ciekawe rzeczy z ziemi. Chciałbym zamieszczać tu swoje wnioski i przemyślenia. Proszę również o udzielanie się starych wyjadaczy" tego sprzętu :)Z racji pogody najpierw były testy w domu - pod kątem wizualnego ID i zasięgów w powietrzu; ciężko znaleźć miejsce wolne od zasięgu wykrywania metali.Dziś pierwszy wypad w teren - wreszcie miejscami rozmarznięty grunt :D Jednak śnieg nadal ponad kostki. Na ogień poszedł oddalony od domu o kilkadziesiąt metrów ogródek.Czułość na jakieś 80%, strojenie do gruntu wg instrukcji - GEB/NORM, kombinacja aż do niewielkiej zmiany sygnału. Na tym statyku pełno sygnałów, więc dynamik i dyskryminacja na Preset". Zaczynają się pytania i spostrzeżenia:-kiedy ruszam przedmiotem w powietrzu, dla monet i większości przedmiotów ID jest wyraźne. Gdy ruszam wykrywaczem w terenie, wskazówka skacze nieco po liczbach na boki. Można jakieś praktyczne porady na konkretne odczyty, czy pozostaje patrzenie mniej więcej"? Dodam, że w tym egzemplarzu mam regulację VDI level".-pierwsze kolorowe znalezisko - pozłacana folia (skarb narodów), drugie - mój pierwszy Polmos, zabytek po sąsiedzie - alkoholiku. Pięknie brzmiący sygnał. Szkoda że nie można ich wyciąć dyskryminacją :) -Testy w powietrzu mówią że kolorowe śmieci dzwonią w zakresie 50-60 (niestety owe" 2zł też), ewentualnie wskazówka szaleje po wskaźniku. -Na dzisiejszym terenie nie udało się jeszcze ustawić TR/DISC. Po prostu oszalał, dziwnie się zachowywał. -Na tej czułości wykrywacz czasami reaguje na dotknięcia sondy ręką lub ziemią/śniegiem. To normalne? Podobno są tak stabilne... :> Czy może to być wpływ zwykłych" baterii?-Sądziłem, że w powietrzu zasięg dynamika będzie głębszy. Na 2zł w statyku graniczne 42cm są ok, ale 25cm na sporą monetę to chyba średnio...(grosz 19cm).Proszę o uwagi, pouczenia, itd. Chcę chłonąć wiedzę od doświadczonych :D
toska Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Witam na początek tej nauki zapoznaj się z tym topikiemhttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684020#15233466000 od 5900 różni się tylko automatem do strojenia do gruntuTeraz odpowiedzi-Wskaźnik nie jest zbyt precyzyjnym urządzeniem pomiarowym a znajduje się w urządzeniu którym potrząsamy stukamy i podrzucamy więc stabilność odczytu jest zakłócana w czasie pracy z nim-czasami nawet dyskryma na P jest za wysoka-Całkiem różne przedmioty z różnych metali mają tą samą przewodność a co zatem idzie wskaźnik pokazuje to samo-zostaw tr-disc w spokoju na razie pracuj na geb-disc ew.na geb-norm-Jaką sondę kolega posiada z jakim kabelkiem bo to może być ich wina a czułość polecam na początek na prest-ten wykrywacz praktycznie zasięgi w powietrzu przekłada na zasięg w glebie uwierz mi że to bardzo dobry wynik
Fiedor Napisano 3 Kwiecień 2013 Autor Napisano 3 Kwiecień 2013 Wreszcie odpowiedzi :) Przeanalizowałem chyba większość wątków o tym wykrywaczu na forum.Sonda PRO XL DeepScan (czarna, biały napis, czerwona obramówka naklejki). Z tego co wiem jakiś rodzaj BM950. A rodzaj kabla - chodzi o te magiczne nadruki na nim? Co do dyskryminacji - P" za wysoka? :) To chyba trzeba nakopać się sporo folii, niestety.O przewodności wiem, polmos baaardzo podobny do 2zł...Staram się korzystać zamiennie z geb/norm i geb/disc - gdy słyszę że coś cichnie na dysk. badam jak wygląda sygnał na statyku. Jeszcze nie kopałem zbyt wielu dołów, ale dziś chyba się skuszę, o ile przez noc nie zamarzło...Szkoda że ie mogę" przyjaźnić się z tr/disc - może doszedłbym jak duży jest przedmiot który znalazłem :) A byłoby korzystne.
toska Napisano 3 Kwiecień 2013 Napisano 3 Kwiecień 2013 Nie o nadruki a grubość kabelka chodzi :)nie czytałeś uważnie.dyskryminacja w tym wykrywaczu polega na tym że najlepiej działa gdy jest na zero:)a folijki nie kopiemy tylko wtedy gdy ją widzimy.tr-disc to tryb statyczny w którym pokrętło dyskrymy reguluje nie przewodność a siłę sygnału od przedmiotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.