Skocz do zawartości

White's 5900 Di PRO SL - dyskusja nowicjusza

Fiedor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, jestem świeżym posiadaczem wyżej przedstawionego, używanego Whites'a. Właściwie jest to mój pierwszy konkretny sprzęt do poszukiwań, prócz magnesu neodymowego :) Założyłem ten wątek z myślą o ludziach, którzy kupują ten sprzęt (twardy, analogowy kawał piszczałki) i chcą poznać swój detektor na tyle, by skutecznie wyciągać ciekawe rzeczy z ziemi. Chciałbym zamieszczać tu swoje wnioski i przemyślenia. Proszę również o udzielanie się starych wyjadaczy" tego sprzętu :)

Z racji pogody najpierw były testy w domu - pod kątem wizualnego ID i zasięgów w powietrzu; ciężko znaleźć miejsce wolne od zasięgu wykrywania metali.

Dziś pierwszy wypad w teren - wreszcie miejscami rozmarznięty grunt :D Jednak śnieg nadal ponad kostki. Na ogień poszedł oddalony od domu o kilkadziesiąt metrów ogródek.

Czułość na jakieś 80%, strojenie do gruntu wg instrukcji - GEB/NORM, kombinacja aż do niewielkiej zmiany sygnału. Na tym statyku pełno sygnałów, więc dynamik i dyskryminacja na Preset". Zaczynają się pytania i spostrzeżenia:

-kiedy ruszam przedmiotem w powietrzu, dla monet i większości przedmiotów ID jest wyraźne. Gdy ruszam wykrywaczem w terenie, wskazówka skacze nieco po liczbach na boki. Można jakieś praktyczne porady na konkretne odczyty, czy pozostaje patrzenie mniej więcej"? Dodam, że w tym egzemplarzu mam regulację VDI level".

-pierwsze kolorowe znalezisko - pozłacana folia (skarb narodów), drugie - mój pierwszy Polmos, zabytek po sąsiedzie - alkoholiku. Pięknie brzmiący sygnał. Szkoda że nie można ich wyciąć dyskryminacją :)

-Testy w powietrzu mówią że kolorowe śmieci dzwonią w zakresie 50-60 (niestety owe" 2zł też), ewentualnie wskazówka szaleje po wskaźniku.

-Na dzisiejszym terenie nie udało się jeszcze ustawić TR/DISC. Po prostu oszalał, dziwnie się zachowywał.

-Na tej czułości wykrywacz czasami reaguje na dotknięcia sondy ręką lub ziemią/śniegiem. To normalne? Podobno są tak stabilne... :> Czy może to być wpływ zwykłych" baterii?

-Sądziłem, że w powietrzu zasięg dynamika będzie głębszy. Na 2zł w statyku graniczne 42cm są ok, ale 25cm na sporą monetę to chyba średnio...(grosz 19cm).

Proszę o uwagi, pouczenia, itd. Chcę chłonąć wiedzę od doświadczonych :D
Napisano
Witam na początek tej nauki zapoznaj się z tym topikiem
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684020#1523346
6000 od 5900 różni się tylko automatem do strojenia do gruntu
Teraz odpowiedzi
-Wskaźnik nie jest zbyt precyzyjnym urządzeniem pomiarowym a znajduje się w urządzeniu którym potrząsamy stukamy i podrzucamy więc stabilność odczytu jest zakłócana w czasie pracy z nim
-czasami nawet dyskryma na P jest za wysoka
-Całkiem różne przedmioty z różnych metali mają tą samą przewodność a co zatem idzie wskaźnik pokazuje to samo
-zostaw tr-disc w spokoju na razie pracuj na geb-disc ew.na geb-norm
-Jaką sondę kolega posiada z jakim kabelkiem bo to może być ich wina a czułość polecam na początek na prest
-ten wykrywacz praktycznie zasięgi w powietrzu przekłada na zasięg w glebie uwierz mi że to bardzo dobry wynik
Napisano
Wreszcie odpowiedzi :)

Przeanalizowałem chyba większość wątków o tym wykrywaczu na forum.
Sonda PRO XL DeepScan (czarna, biały napis, czerwona obramówka naklejki). Z tego co wiem jakiś rodzaj BM950. A rodzaj kabla - chodzi o te magiczne nadruki na nim?

Co do dyskryminacji - P" za wysoka? :) To chyba trzeba nakopać się sporo folii, niestety.

O przewodności wiem, polmos baaardzo podobny do 2zł...

Staram się korzystać zamiennie z geb/norm i geb/disc - gdy słyszę że coś cichnie na dysk. badam jak wygląda sygnał na statyku. Jeszcze nie kopałem zbyt wielu dołów, ale dziś chyba się skuszę, o ile przez noc nie zamarzło...

Szkoda że ie mogę" przyjaźnić się z tr/disc - może doszedłbym jak duży jest przedmiot który znalazłem :) A byłoby korzystne.
Napisano
Nie o nadruki a grubość kabelka chodzi :)nie czytałeś uważnie.
dyskryminacja w tym wykrywaczu polega na tym że najlepiej działa gdy jest na zero:)a folijki nie kopiemy tylko wtedy gdy ją widzimy.
tr-disc to tryb statyczny w którym pokrętło dyskrymy reguluje nie przewodność a siłę sygnału od przedmiotu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie