robroy3801 Posted March 18, 2013 Author Share Posted March 18, 2013 witajcie.taki plik 5-tek numeracja kolejna od 307 do 317 ,papier ze znakami wodnymi ,banknoty klejone po rantach tak jak w notesach czyli karteczki do wyrywania,moje pytanie czy ktoś się już z takim czymś spotkał bo o ile mi wiadomo banki współcześnie nie pakują tak banknotów a już na pewno nie wypłacają w takiej formie klientom . Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Banknoty zapewne z paczki bankowej, może jakieś pozostałości banderoli, opakowania bankowego? Albo ktoś to posklejał z przyczyn dziś niejasnych, inflacja już się wtedy zaczynała, więc wartość banknotów parę miesięcy po wydrukowaniu mogła zachęcać do różnych eksperymentów. Nie spotkałem się w każdym razie z celowym sklejaniem banknotów emitowanych w tamtym czasie, bo i po co?Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
robroy3801 Posted March 18, 2013 Author Share Posted March 18, 2013 żadnych pozostałości banderoli bankowych nie było a widać po naddatkach kleju że paczka musiała być większa i ta kolejna numeracja bo przecież nawet jak z banku pobieramy większą ilość banknotów to raczej nie trafiają się z kolejnymi numerami ułożone rosnąco czy też malejąco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigis3 Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 nawet jak z banku pobieramy większą ilość banknotów to raczej nie trafiają się z kolejnymi numerami ułożone rosnąco czy też malejąco."Trafiają się, jeśli są prosto z drukarni. Duża produkcja- inflacja- większa szansa trafienia takich banknotów, np. w końcówce PRL taka numeracja w paczce była normą. Nawet po wymianie w latach 90-tych widziałem kolejne numery wypłacane z bankomatu, kilka lat temu kupiłem dolary z kolejnymi numerami, nic niezwykłego, pierwsze z brzegu przykłady. Pisząc o pozostałości banderoli miałem na myśli właśnie klej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.