Krychu_Szprotawa Napisano 17 Marzec 2013 Autor Napisano 17 Marzec 2013 Witam, proszę o pomoc w identyfikacji pieczęci ze zdjęć.Przepraszam za jakość zdjęć (na chwilę obecną lepszych nie posiadam).Z góry dziękuję za id.Pozdro!
sqr Napisano 17 Marzec 2013 Napisano 17 Marzec 2013 przeczyść z resztek ziemi,bo niewiele widać ... Inicjały chyba M L ???
Krychu_Szprotawa Napisano 17 Marzec 2013 Autor Napisano 17 Marzec 2013 Nie będę czyścił pieczątki bo szkoda mi patyny i lubię fanty w takim stanie, odbiłbym na laku ale nie mam.Zgadza się inicjały M.L. oraz poniżej widoczny jest pług.Znalazłem na necie herb Rokit, jest podobny do mojego, co sądzicie?Pozdro!
sqr Napisano 17 Marzec 2013 Napisano 17 Marzec 2013 skoro lubisz takie zasyfione fanty to nie licz na precyzyjną identyfikację... nie każę ci szczotką drucianą i kwasem jej czyścić,tylko wypłucz z zagłębień resztki ziemi które utrudniają odczytanie szczegółów rysunku...
kopijnik2 Napisano 17 Marzec 2013 Napisano 17 Marzec 2013 znak prywatnyczyli - ieszlachecki" stylizowany na przedstawienie herbowe
Krychu_Szprotawa Napisano 17 Marzec 2013 Autor Napisano 17 Marzec 2013 Witam, zamieszczam czytelniejsze foto. A znaki prywatne nie były umieszczana na pieczęciach szlacheckich? Mógłbyś Kopijnik rozwinąć swoją wypowiedź? Interesuje mnie o co chodzi z tym stylizowaniem na przedstawienie herbowe?Będę wdzięczny.Pozdr.
kopijnik2 Napisano 17 Marzec 2013 Napisano 17 Marzec 2013 herb szlachecki posiada nstp. elementy:godło - na tarczy heraldycznejbarwy heraldyczne powyższegokoronę rangową /wg stylu zachodniego na hełmie może występować w wersji rozbudowanej o:klejnot w koroniedewizęlabrypłaszczordery-----------------powyższe jest obwarowane kanonami/zasadamipilnowane przez heroldówpodlegające określonym zasadom dziedziczenia-----------------------------------------------------znak używany był jako potwierdzenie prawomocności podpisujeżeli nieszlachcic miał potrzebę potwierdzania podpisu- wynikającą z funkcji - statusu majątkowego itp.tworzył zespół graficzny - umieszczany na tłokuale - jako nieszlachcic - nie mógł tym znakiem uzurpować sobie szlachectwa - co w praktyce przekładało się na:- nieużywanie zespołu znaków heraldycznych:czyli - brak korony- pióra - zastąpione kłosami- brak tarczy heraldycznej- labry wytworzone z kółeczek
Krychu_Szprotawa Napisano 17 Marzec 2013 Autor Napisano 17 Marzec 2013 Dziękuje za precyzyjne wytłumaczenie kopijnik.Pozdrawiam Krychu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.