raffa66 Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Witam.Do czego mogl on sluzyc i z jakiego moze byc okresu,nazwalem to piecykiem bo nie mam pojecia co to jest.Wys.31cm,sr.paleniska 20cm jest zeliwna a sr.zbiornika to 23cm.Na pokretle napis Moskwa a dalej nieczytelne dodam ze ma 2 pokretla
tomek112 Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Kocher, prymus, kuchenka do gotowania...http://museum.ronfoo.com/lanterns3.html
kopijnik2 Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 okiej - doprecyzujmyprimus - svea zapoczątkowały masową produkcję urządzeń z podgrzewaną dysząhinduskie, radzieckie, nrdowskie kopie tej techniki - zwyczajowo nazywane są prymusamiw zależności od średnicy dyszy - można w nich spalaćnaftę, spirytus, benzynęna fotce - inny system -knotowy - będący rozwinięciem lampy naftowejprzeznaczony dla olejów parafinowych - naftysystem rozpowszechniony w UKwystępują wersje z trzema knotami---------tu kilka linków do kocherów primusów prymusów itp.http://myvimu.com/thread/773-oblaskawianie-ognia-czyli-prymus-kocher
mietek Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Uzywane nadal w okresie 2 wojny (podobny jest w katalogu angielskim 1939). Jak kopijnik wspomnial, knotowy, z okienkiem czyli i dawal troche swiatla, poza grzaniem.Moge dodac iz byly i wieksze, mam wersje 2 palnikowa, ma nawet piekarnik.
mietek Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Uzywane nadal w okresie 2 wojny (podobny jest w katalogu angielskim 1939). Jak kopijnik wspomnial, knotowy, z okienkiem czyli i dawal troche swiatla, poza grzaniem.Moge dodac iz byly i wieksze, mam wersje 2 palnikowa, ma nawet piekarnik.
Pytanie
raffa66
Witam.Do czego mogl on sluzyc i z jakiego moze byc okresu,nazwalem to piecykiem bo nie mam pojecia co to jest.Wys.31cm,sr.paleniska 20cm jest zeliwna a sr.zbiornika to 23cm.Na pokretle napis Moskwa a dalej nieczytelne dodam ze ma 2 pokretla
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.