popek Napisano 10 Marzec 2013 Autor Napisano 10 Marzec 2013 1 Plakietka USATrop zaprowadził mnie do umundurowania USA dla Legionów zakupionego około roku 1920, Kontekst się zgadza. Jednak przejżałem w końcu bogaty materiał porównawczy z okresu około IWW i nic takiego nie znalazłem .... wytłoczka jest dość masywna nie jest to tandetna blaszka, tropem jest mocowanie paska w czako kawaleryjskim ale to domysły ..... mam nadzieję że to nioe od jansów :) 2. głowa lwa , czy jest szansa że to xcoś poważniejszego niż pozłacany (chyba) odpust ?Pozdrawiam
popek Napisano 10 Marzec 2013 Autor Napisano 10 Marzec 2013 niestety nie mogę się zgodzić .... zauważ że brzeg jest wycięty w falę/gwiazdą i blaszka ma ok 3cm średnicy, ora dość grubą blaszkę(trochę dużo jak na guziuk ... to jest raczej jakiś emblemat, przeglądając mundury USA z IWW jest to typowa wielkość dla emblematów na czapki, kołnierze itp...
popek Napisano 10 Marzec 2013 Autor Napisano 10 Marzec 2013 kurde....wiem że nie mineło wiele czasu, ale jak wstawi się coś bardziej zagadkowego niż guzik carski to lipa ;)btw potrzebuję może ktoś zna podobne forum id w Usa oraz Francji
G1ml1 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Tak jak Vantar napisał, jest to zdeformowana część (zewnętrzna warstwa) amerykańskiego guzika wojskowego. Amerykańskie guziki wojskowe tego typu występują w trzech rozmiarach: duże ok. 28mm, średnie ok. 23mm i małe ok. 1,5mm (w zależności od producenta). Twój guzik, to ten największy, a zniszczony został w przędzalni przerabiającej stare szmaty w szarpaczu lub w tzw. wilku. Niestety nie jest to nic zagadkowego.Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.