Skocz do zawartości

Godło USA i głowa lwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1 Plakietka USA

Trop zaprowadził mnie do umundurowania USA dla Legionów zakupionego około roku 1920, Kontekst się zgadza. Jednak przejżałem w końcu bogaty materiał porównawczy z okresu około IWW i nic takiego nie znalazłem .... wytłoczka jest dość masywna nie jest to tandetna blaszka, tropem jest mocowanie paska w czako kawaleryjskim ale to domysły ..... mam nadzieję że to nioe od jansów :)

2. głowa lwa , czy jest szansa że to xcoś poważniejszego niż pozłacany (chyba) odpust ?

Pozdrawiam

Napisano
niestety nie mogę się zgodzić .... zauważ że brzeg jest wycięty w falę/gwiazdą i blaszka ma ok 3cm średnicy, ora dość grubą blaszkę(trochę dużo jak na guziuk ... to jest raczej jakiś emblemat, przeglądając mundury USA z IWW jest to typowa wielkość dla emblematów na czapki, kołnierze itp...
Napisano
kurde....wiem że nie mineło wiele czasu, ale jak wstawi się coś bardziej zagadkowego niż guzik carski to lipa ;)

btw potrzebuję może ktoś zna podobne forum id w Usa oraz Francji
Napisano
Tak jak Vantar napisał, jest to zdeformowana część (zewnętrzna warstwa) amerykańskiego guzika wojskowego. Amerykańskie guziki wojskowe tego typu występują w trzech rozmiarach: duże ok. 28mm, średnie ok. 23mm i małe ok. 1,5mm (w zależności od producenta). Twój guzik, to ten największy, a zniszczony został w przędzalni przerabiającej stare szmaty w szarpaczu lub w tzw. wilku. Niestety nie jest to nic zagadkowego.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie