tofik248 Napisano 9 Marzec 2013 Autor Napisano 9 Marzec 2013 Witam. Wiem co oznaczają rzymskie i arabskie cyfry na tych guzikach,ale pierwszy raz spotkałem się z takim egzemplarzem.Może wie ktoś co oznacza literka A" na awersie? Rewers czysty-brak sugnatur.
Damian84 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 Na innym forum też jest ten guzik i nie zidentyfikowano go...jak na razie!
kopijnik2 Napisano 11 Marzec 2013 Napisano 11 Marzec 2013 podaj dokładną średnicę----------------------------Niemieckie guziki z oznaczeniami ... mario33 (809 / 32)2010-09-20 12:21:29Jeszcze dla uporządkowania. Numeracja kompanii była oparta na podziale pułkowym (regiment) - każdy regiment miał oddzialną numerację.Standardowo w ramach każdego pułku wchodziły:- kompania dowodzenia - nie numerowana;- 3 bataliony, w każdym trzy kompanie strzelców oraz kompania ciężka (broni maszynowej) - numerowane 1-4 dla I Batalionu, 5-8 dla II i 9-12 dla III; w skład każdego batalionu wchodził oddzielny pluton dowodzenia - tam żołnierze mieli numer batalionu na guziku;- kompania artylerii pułkowej - oznaczana nr 13;- kompania przeciwpancerna - oznaczana nr. 14.---------------------------------------------------http://www.knopfsammler.de/liste/index.php?start=0&1&land=Deutschland%20III.R.%20/%20Germany%20WW2&gebiet=Milit%E4r%20/%20Military----------------------------------------------------może wyjść - kompania dowodzenia pułkualbo coś" innego...
tofik248 Napisano 11 Marzec 2013 Autor Napisano 11 Marzec 2013 średnica to 21mm (obu na foto). Obok egzemplarza o który pytałem wyszły jeszcze dwa z nr 18 (syg. RZM M5/117 na foto, drugi się moczy) i kilka standardowych groszków (czystych) o takiej samej średnicy. Trochę mi się wszystko pomieszało,bo skoro liczba 16 kompanii to raczej maks dla typowego pułku WH"-jak napisali koledzy w podesłanym linku,to te moje zwłaszcza znalezione razem dają jakąś kompletną wariację"...
odyn12 Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Witam! Twój guzik z nr 18 nie jest guzikiem Wehrmachtu!Żaden z produktów dla werhmachtu NIE MA PRAWA NOSIĆ OZNACZENIA RZM. Reichs(R)zeug(Z)meisterei(M) der NSDAP występować może wyłącznie na produkcji dla NSDAP i pochodnych - SA, SS, HJ itp.Kol. Kopijnik2 korzystając z okazji proszę o informację w jakiej strukturze Wehrmachtu używano guzika groszkowanego" z nr XII batalionu.
odyn12 Napisano 12 Marzec 2013 Napisano 12 Marzec 2013 Groszek Wehrmachtu z rzymską XII.Kol.tofik248 podajesz średnice tych guzików 21 mm? Ciekawe sprawdziłem w katalogu firmy Assmana, F.Linden, Wilh.Deumer, C.TH.Bicke, Berg & Nolte i wszystkie guziki z naramienników występują w rozmiarze 19 mm.
tofik248 Napisano 12 Marzec 2013 Autor Napisano 12 Marzec 2013 Masz racje odyn12. Średnica to 19mm - źle zmierzyłem (mierzyłem zwykłym cm krawieckim i przez uwypuklenie na guzikach wyszło mi 21mm) suwmiarka daje 19mm :). Żaden z produktów dla werhmachtu NIE MA PRAWA NOSIĆ OZNACZENIA RZM.Reichs(R)zeug(Z)meisterei(M) der NSDAP występować może wyłącznie na produkcji dla NSDAP i pochodnych - SA, SS, HJ itp." - w mojej kwestii wszystko jasne. Dzięki wielkie kopijnik2 i odyn12. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.