Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie dotyczące kilku różnych łusek

saperfts

Pytanie

Napisano

Witam.
zawsze ja staram sie pomóc w identyfikacji łusek a dzsiaij sam potrzebuje pomocy.
Wyszła mi dzisiaj łuska z biciem SB( tu akurat nie potrzeba pomocy) chodzi mi raczej o logo tej łuski i próbe wydatowania. jeszcze nie spotkałem sie z takim oznaczeniem.
druga sprawa to kaliber to jest 8mm
wysokość luski 10mm. jakiś flobert?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
zawsze ja staram sie pomóc w identyfikacji łusek a dzsiaij sam potrzebuje pomocy.
Wyszła mi dzisiaj łuska z biciem SB( tu akurat nie potrzeba pomocy) chodzi mi raczej o logo tej łuski i próbe wydatowania. jeszcze nie spotkałem sie z takim oznaczeniem.
druga sprawa to kaliber to jest 8mm
wysokość luski 10mm. jakiś flobert?

Napisano

drugie pytanie dotyczące luski ruskiej
cyrylicą jest coś wybite ale ciezko mi odczytac . początek
Sjeli
potem juz nie widze a na końcu 380
9mm na 17wysokie

Napisano

i ostatnie pytanie dotyczy pierwszej luski od lewej. brak oznaczeń. 9mm na 15 mmm wysokie

w sumie to licze na opinie Ave

pozdr Michał

Napisano

Pierwsza to: 8,5x10 Flobert

oczywiście Sellier & Bellot, Austro-Węgry

nie da się dokładnie wydatować ale takim logiem sygnowano również amunicję systemu Lefaucheux, także produkcja od 1870 do 1918.

Napisano
Ten bez bić, powiedziałbym że to samo co .380 Short tyle że krótsza wersja, jakaś wczesna produkcja, może francuska lub brytyjska... na razie nic innego znalazłem pod te wymiary.

http://www.municion.org/38/380ShortRevolverCfShort.htm

Czy łuska ma szyjkę zawiniętą nieco do wewnątrz i czy 9mm to średnica zewnętrzna czy wewnętrzna ?

Daj zdjęcie wnętrza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie