lz29937 Napisano 6 Marzec 2013 Autor Napisano 6 Marzec 2013 doszedłem do tego że to kwartnik śląski ale czy na pewno? wie ktoś może ile to jest warte lub gdzie można to wycenić.
drag47 Napisano 6 Marzec 2013 Napisano 6 Marzec 2013 Ks. fürstenberskie, Bernard, Henryk, Bolko II 1301-1312,http://wcn.pl/auctions/52/169
lz29937 Napisano 7 Marzec 2013 Autor Napisano 7 Marzec 2013 czy moneta w obecnym stanie również może osiągnąć taką cenę?
drag47 Napisano 7 Marzec 2013 Napisano 7 Marzec 2013 Moneta jest ciekawa i była by w przyzwoitym stanie gdyby nie wyszczerbiony krążek. Jej wartość na pewno przez to spadła i myślę ,że zawrotnej kwoty za nią nie weźmiesz. Najlepiej sprawdzisz wartość wystawiając ją na allegro od 1 zł. Możesz też wysłać fotki do wcn-u i poprosić o wycenę.( przy okazji upewnisz się czy to na pewno kwartnik fürstenberski)
grand21 Napisano 7 Marzec 2013 Napisano 7 Marzec 2013 Bolko II Świdnicki ( ?) Jak możesz podaj wagę.Co do ceny - na moje oko 400 - 600 zł ale wiadomo różnie to bywa.Szukaj takiej tylko z połową orła w tarczy herbowej :)
lz29937 Napisano 7 Marzec 2013 Autor Napisano 7 Marzec 2013 niestety nie dysponuje taką dokładną wagą. z czego wynika taka rozbieżność w wycenie? moneta w podanym linku osiągnęła cenę ponad 2 tys a tu tylko 400-600 to wina stanu w jakim ona się znajduje? a cóż to za okaz z połową orła?
grand21 Napisano 7 Marzec 2013 Napisano 7 Marzec 2013 Moneta z WCN'u jest w lepszym stanie. Ponadtoz tego co obserwuję, ceny w domach aukcyjnych są zazwyczaj o te 20 - 30 % większe aniżeli uzyskane na np. allezło. Z czego to wynika ? hmm To tak jak byś miał ochotę napić się RedBulla. W sklepie zapłacisz za niego 5 zł a w knajpie z 15 zł, chociaż dostaniesz dokładnie to samo. Ponadto w aukcji stacjonarnej łatwo dać się wciągnąć w wir walki, gdy bezpośrednio widzisz osobę walczącą o tę samą monetkę. Warto też pamiętać że od uzyskanych cen należy odliczyć prowizję domu aukcyjnego.Co do monetki z połową orła piastowskiego - Siemowit , często moneta mylona z Bolkiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.