dankry Napisano 6 Marzec 2013 Autor Napisano 6 Marzec 2013 witam,mam takie pytanie moze ktos mi powie cos wiecej o tej katanie,moge ja kupic ale troszke kosztuje,chodzi mi oto czy ktos moze stwierdzic jej autentycznosc,dziekuje
Hansdekawka Napisano 6 Marzec 2013 Napisano 6 Marzec 2013 Jeśli chodzi o sprawdzenie oryginalności katany, to znam 2 (słownie:dwa) sposoby na jej sprawdzenie.Sposób pierwszy:Wbij katanę w dno strumienia.Na powierzchnię wody strumienia połóż liść (oczywiście, liść wiśni) tak aby po chwili liśćnatarł na ostrze katany.Jeśli katana przetnie liść toczony siłą strumienia, to oznacza,że jest prawdziwa,jeśli nie, to marna kopia jest, albo strumień leniwy był.Sposób drugi.Weź żywego zdrowego samuraja (trzeźwy może być, aczkolwiek nie koniecznie, samuraj jest samuraj , zawsze!!!) i zabezpiecz 1 (słownie:jedną) normalną, zwykłą, żywą krowę.Postaw krowę przed samurajem a jemu daj do ręki miecz (katanę).Jeśli samuraj przetnie krowę jednym cięciem wzdłuż, to katana jest oryginalna, jeśli nie , to katana jest marną podróbką, albo samuraj był do du^y.Próbę tę można powtórzyć zatrudniając nowego samuraja oraz kolejną krowę (poprzednia jest zużyta),katana powinna pozostać ta sama.A tak bez żartów:ze zdjęć nikt na świecie nie stwierdzi oryginalności katany ze zdjęć.Na żywo, oglądając ją, nie wiem czy w naszym pięknym kraju znajdzie się 100%-owy autorytet mogący to stwierdzić (jest kilku kumatych gości w takich tematach, ale), myślę,że tylko JAPOŃSKI MISTRZ może to ocenić na 100%.SAJONARA, :)
dankry Napisano 6 Marzec 2013 Autor Napisano 6 Marzec 2013 witam,mam takie pytanie moze ktos mi powie cos wiecej o tej katanie,moge ja kupic ale troszke kosztuje,chodzi mi oto czy ktos moze stwierdzic jej autentycznosc,dziekuje
Pytanie
dankry
witam,mam takie pytanie moze ktos mi powie cos wiecej o tej katanie,moge ja kupic ale troszke kosztuje,chodzi mi oto czy ktos moze stwierdzic jej autentycznosc,dziekuje
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.