dzwonnik Napisano 6 Marzec 2013 Autor Napisano 6 Marzec 2013 Witam KolegówProszę o podpowiedź jakiego wykrywacza musiał bym użyć, żeby zlokalizować dzwon kościelny zakopany w ziemi. Nie wiem czy dzwon żeliwny czy spiżowy. Głębokość tez mogę tylko zgadywać, ale myślę że nie więcej niż 1,5-2m. Zakopany na terenie wsi z której do dziś nie pozostało żadnego śladu, ale przypuszczam że w ziemi może być trochę rzeczy które będą zakłócały poszukiwania. Głębokość tez mogę tylko zgadywać, ale myślę że nie więcej niż 1,5-2m.
psg-1 Napisano 6 Marzec 2013 Napisano 6 Marzec 2013 na taki fant to tylko ramowy wykrywacz raczej...poszukaj na forum,temat ramówek był poruszany raczej nie raz,i pytanie czy ten twój dzwon to pewne infopozdrawiam
madmax78 Napisano 6 Marzec 2013 Napisano 6 Marzec 2013 Co znaczy ''w ziemi może być trochę rzeczy które będą zakłócały poszukiwania.'' ?? Masz na myśli ''śmieci'', których nie chcesz wykopywać ?Jeżeli tak, to potrzebujesz ramówki z dyskryminacją.
dzwonnik Napisano 6 Marzec 2013 Autor Napisano 6 Marzec 2013 Zamiar jest taki, żeby sprawdzić z dużą dozą prawdopodobieństwa, czy on tam na pewno jest. Czyli nie kopać tylko obadać przy pomocy sprzętu. Jak się okaże że jest takie prawdopodobieństwo wtedy będę organizował wykopki.
armand Napisano 6 Marzec 2013 Napisano 6 Marzec 2013 Sprawdź, które z wykrywaczy mają podane zasięgi, to będziesz wiedział, który kupić. Strzeż się monetkowców, kup statyka.
x-paweu Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 Najpierw napisz !jeśli wiesz! jakie miał wymiary ten dzwon.1,5 metrowy na przykładowej głębokości 1,5 metra można znaleźć również wieloma wykrywaczami dynamicznymi.Proszę o rozwinięcie tej myśli.Dodam,że spiż to stop miedzi,cyny,cynku i ołowiu-(znalazłem,przeczytałem). Myślę jeszcze,że w czasie szukania szczególną uwagę warto poświęcić rozpiętości podobnego natężenia dźwięku.(jeśli wykrywacz reaguje zmiennym natężeniem itp)albo obszar.Jednak ten wymiar....Pozdrawiam.
E TRAC Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 Dzwon mały nie jest, i większość wykrywaczy go znajdzie, no nie chodzi mi tu o GARRETTA ACE250, ale Rutus Argo bez problemu da radę, starą grackę z głębokości 80cm wyjmuje więc dzwon raczej głębiej, zależy jakie masz na to finanse?Co jeszcze, ustawienie dyskryminacji jest też ważne, jak ustawisz na ALL no to niestety gwoździe też się trafią więc czasu trochę poświęcisz.F75LTD kiedyś obręcz od beczki, ok. 70cm średnicy, wykopałem z 1m.Myślę że z dzwonem nie będzie problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.