Skocz do zawartości
  • 0

Łuska bez bić

nowy_1919

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich.
Wykopałem dzisiaj taką łuskę i ni mogę nigdzie znaleść od jakiej broni ona jest. Na dodatek nie ma na niej żadnych bić.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli opierać się na mojej teorii iż pierwotnie była to łuska 12,7 DSzK to najczęściej występującymi rocznikami są 1942-44, jeśli 12,7 Browning to 1942-43 ale to i tak modyfikacja raczej powojenna.
Napisano
Pozwólcie że wtrącę swoje 3 grosze; mianowicie ta łuska ma wtok pod kryzą i wystającą kryzę, a co za tym idzie łuski od DSzk i Browninga nie wchodzą w grę bo kryza nie wystaje poza obrys (wystarczy uważniej się przyjrzeć lub przyłożyć linijkę). W tym wypadku zostaje szukać dalej, może też być 20 mm SzWAK; ale ten nie ma wtoku pod kryzą.
Napisano

Witam wszystkich.
Wykopałem dzisiaj taką łuskę i ni mogę nigdzie znaleść od jakiej broni ona jest. Na dodatek nie ma na niej żadnych bić.

Napisano
Wygląda to na samoróbkę, łuska myśliwska 20x70 wykonana z przyciętej i odpowiednio zeszlifowanej nad wtokiem (tak aby została wystająca kryza) łuski 12,7x108 DSzK, gniazdo spłonki powiększone i rozwiercone na wylot, a w nie włożona mniejsza (przycięta) łuska, którą można było wybic z gniazda po odstrzeleniu co pozwalało na wielokrotne użycie łuski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie