adamiec Napisano 3 Marzec 2013 Autor Napisano 3 Marzec 2013 witam,moze ktos podpowiedziec jaka linka i wezel bedzie dobry do zestawu 70x30mm?
herr kurzo Napisano 3 Marzec 2013 Napisano 3 Marzec 2013 Linkę to najlepiej kupić plecionkę ja mam magnes 70x30 linka oczywiście plecionka 1200kg wytrzymałości 1,5zł za metr a mam 15 metrów i starcza w zupełności
adamiec Napisano 3 Marzec 2013 Autor Napisano 3 Marzec 2013 wielkie dzieki,w tygodniu planuje zlozenie sprzetu
x-paweu Napisano 3 Marzec 2013 Napisano 3 Marzec 2013 To i ja coś dodam.Grubsza linka mocno ściąga w nurcie (rzeka). Ciąg wody + np wiatr jeszcze gorzej.Cieńsza linka męczy rękę w czasie rzutów i ściągania szczególnie przy wadze tego magnesu i w czasie dłuższego ''neodymowania'':).Dobre rękawice to bardzo ważna rzecz.Namoknięte męczą szybko dłonie,a gumowe raczej się nie nadają...Ważna jest też odpowiednia długość.Za krótka ogranicza pole do popisu.Za długa może nam się plątać co jest okropne.Lepiej nie robić pętel,oczek przy magnesie co by nie zaczepić.Można jednak użyć izolacji i owinąć pewien odcinek.Są liny,które nie nasiąkają.Jeśli kupisz nasiąkliwą to z czasem poznasz o co mi chodzi,szczególnie jeśli dbasz o tapicerkę samochodu i przyjemną w nim woń.Super obudowy sprzedaje ktoś gdzieś tam......nie reklamuję.Można też zaczerpnąć jakieś pomysły z dziedziny wędkarstwa odnośnie zabezpieczenia przed zaczepem.Poza tym wybrałeś bardzo dobry magnes.Ważne!!!-nie stuknij nim-uważaj żeby nie upadł.Może stracić swoje właściwości-tak czytałem.Pozdrawiam.
x-paweu Napisano 3 Marzec 2013 Napisano 3 Marzec 2013 Legenda:Grubsza linka:0,8-1,0...Cieńsza linka:0,6.Innych nie używałem przy takim magnesie i tak (MI) się to widziało.:)pozdrawiam.
x-paweu Napisano 3 Marzec 2013 Napisano 3 Marzec 2013 Miło mi.Jeszcze bardzo ważne!!!W żadnym razie nie przykładaj(blokuj)nim liczników-ŻADNYCH-!!!Taki licznik prądu po odczepieniu magnesu może nabijać wielokroć więcej kw.Zostaje mówiąc prosto uszkodzony.Jest nawet amatorski film na yt przedstawiający ten temat.Dodatkowo można zapłacić karę.
zebros Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Ja osobiści używam liny polipropylenowej 10mmjakoś lepiej mi w ręce leży z racji że mam duże łapy.a Wezeł na karabinku wystarczy mocna ósemka" a na lince supełek na sztywno najlepiej dwa... dodam tylko że dobrze by było gdyby było to pod ochronną gumą np 30cm z jakiegoś węza. (lina przy magnesie lubi się ocierać o kamienie)
dareg Napisano 28 Marzec 2013 Napisano 28 Marzec 2013 polecam zerknac na to forum tam sa zdjecia i jest napisane co i jak, pozdrawiamhttp://www.magnesyneodymowe.com
adamiec Napisano 29 Marzec 2013 Autor Napisano 29 Marzec 2013 witam,zlozylem sprzet z magnesu o wymiarach 70x30 i lina 8mm 20 metrow.spisuje sie ok.pozdrawiam
adamiec Napisano 6 Kwiecień 2013 Autor Napisano 6 Kwiecień 2013 no i troche zlomu ciagnie sie:)180kg wszystkiego.dzieki za pomoc i pozdrawiam
sniper_bob Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 własnie nie wiem czy jest sens brać takie
Peter Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 NIe używam neodymów do wykrywek, ale mam doświadczenie w ich stosowaniu.1. Warto pokryć magnes używany na zewnątrz lub w wodzie(sczególnie ten w niklu), jakąś elastyczną warstwą ochronną (cienką), silikon, guma. Warstwa niklu łatwo pęka i się łuszczy, bardzo łatwo się utleniają, przy uderzeniu w twardy przedmiot pękają.2. Ważny jest sposób mocowania linki. Największą siłę udźwigu" można uzyskać tylko w wypadku przyczepienia się dwu gładkich powierzchni ( płaski biegun magnesu - blacha, etc) czego nie osiągniemy, wiążąc magnes z dziurą za pomocą przewleczonej linki. Najlepsze są magnesy z uchwytem (uchem) lub takie specjalistyczne dla galwanizerni. Mają udźwig" nawet 100kG i więcej. Za pomocą 80x80x32 wyciągnąłem ze studni urwane wiadro, w połowie z wodą. ZA UCHWYT.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.