Skocz do zawartości

magnes neodym

adamiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Linkę to najlepiej kupić plecionkę ja mam magnes 70x30 linka oczywiście plecionka 1200kg wytrzymałości 1,5zł za metr a mam 15 metrów i starcza w zupełności
Napisano
To i ja coś dodam.Grubsza linka mocno ściąga w nurcie (rzeka). Ciąg wody + np wiatr jeszcze gorzej.Cieńsza linka męczy rękę w czasie rzutów i ściągania szczególnie przy wadze tego magnesu i w czasie dłuższego ''neodymowania'':).Dobre rękawice to bardzo ważna rzecz.Namoknięte męczą szybko dłonie,a gumowe raczej się nie nadają...Ważna jest też odpowiednia długość.Za krótka ogranicza pole do popisu.Za długa może nam się plątać co jest okropne.Lepiej nie robić pętel,oczek przy magnesie co by nie zaczepić.Można jednak użyć izolacji i owinąć pewien odcinek.Są liny,które nie nasiąkają.Jeśli kupisz nasiąkliwą to z czasem poznasz o co mi chodzi,szczególnie jeśli dbasz o tapicerkę samochodu i przyjemną w nim woń.Super obudowy sprzedaje ktoś gdzieś tam......nie reklamuję.Można też zaczerpnąć jakieś pomysły z dziedziny wędkarstwa odnośnie zabezpieczenia przed zaczepem.Poza tym wybrałeś bardzo dobry magnes.Ważne!!!-nie stuknij nim-uważaj żeby nie upadł.Może stracić swoje właściwości-tak czytałem.Pozdrawiam.
Napisano
Legenda:
Grubsza linka:0,8-1,0...
Cieńsza linka:0,6.
Innych nie używałem przy takim magnesie i tak (MI) się to widziało.:)pozdrawiam.
Napisano
Miło mi.
Jeszcze bardzo ważne!!!W żadnym razie nie przykładaj(blokuj)nim liczników-ŻADNYCH-!!!
Taki licznik prądu po odczepieniu magnesu może nabijać wielokroć więcej kw.Zostaje mówiąc prosto uszkodzony.Jest nawet amatorski film na yt przedstawiający ten temat.Dodatkowo można zapłacić karę.
  • 3 weeks later...
Napisano
Ja osobiści używam liny polipropylenowej 10mm
jakoś lepiej mi w ręce leży z racji że mam duże łapy.
a Wezeł na karabinku wystarczy mocna ósemka" a na lince supełek na sztywno najlepiej dwa... dodam tylko że dobrze by było gdyby było to pod ochronną gumą np 30cm z jakiegoś węza. (lina przy magnesie lubi się ocierać o kamienie)
  • 2 weeks later...
Napisano
NIe używam neodymów do wykrywek, ale mam doświadczenie w ich stosowaniu.
1. Warto pokryć magnes używany na zewnątrz lub w wodzie(sczególnie ten w niklu), jakąś elastyczną warstwą ochronną (cienką), silikon, guma. Warstwa niklu łatwo pęka i się łuszczy, bardzo łatwo się utleniają, przy uderzeniu w twardy przedmiot pękają.
2. Ważny jest sposób mocowania linki. Największą siłę udźwigu" można uzyskać tylko w wypadku przyczepienia się dwu gładkich powierzchni ( płaski biegun magnesu - blacha, etc) czego nie osiągniemy, wiążąc magnes z dziurą za pomocą przewleczonej linki. Najlepsze są magnesy z uchwytem (uchem) lub takie specjalistyczne dla galwanizerni. Mają udźwig" nawet 100kG i więcej. Za pomocą 80x80x32 wyciągnąłem ze studni urwane wiadro, w połowie z wodą. ZA UCHWYT.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie