Skocz do zawartości
  • 0

Punca na srebrze

ARQ

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację pochodzenia. Przeglądałem już kilka stron z biciami ale nie mogę nic dopasowac

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wlasnie tak jak pisalem wczesniej - to sie kupy nie trzyma - TROJKA wyraza probe .800 praktycznie w kazdym europejskim systemie - pytanie pozostaje dlaczego nabita jest .900 . Wyrob na pewno tak jak podalem jest czechoslowacki - lata 1922 -1929 . pozdrawiam
Napisano
tzn. w okresie gdy do sygnowania wyrobow malych uzywano glowy zajaca TROJKA oznaczala .800 ( w Polsce od lat dwudziestych do dzis jest tak samo ) , pozniej po 1929 roku aktem z 16 grudnia 1927 wprowadzono nowe znaki I wraz z nimi cyfra zawarta w znaku zaczela oznaczac inna probe niz dotychczas 1- .959 , 2-.925 , 3- .900 , 4- .835 , 5- .800 .
przepraszam , za moje wczesniejsze dwie wypowiedzi - wlasnie pogrzebalem w mojej biblioteczce I wszystko zaczyna sie zgadzac ....
tak wiec na podstawie dekretu nr 88 z 1957 roku od 1962 wraca glowa zajaca wpisana w pieciokat I in. , przy niej kolejno znajduja sie kolejno cyfry 3 ( pieciokat ) 4 przy jakby trapezie ( dol zamast lini prostej tworzy lekki luk ) , dalej cyfry 5 oraz 6 ....
Oznaczaja one od 6 do 1 ( przy czym 1 , 2 inny symbol towarzyszacy ) 6- .750 , 5- .800 , 4 - .835 , 3-.900 , 2- .925 , 1- .959 niestety nie jestem w stanie okreslic znaczenia tego G - zapewne rzemieslnik , gdyz nie bylo w tych latach urzedu probierczego korzystajacego z tej litery , a z uwagi na maly wyrob ( drobne wyroby znaczono nieco odmiennie ) moglo go nie byc .
Sprawa praktycznie rozwiazana
Napisano
Dziękuje serdecznie za rozwiązanie mojego problemu i wyczerpującą odpowiedz. Będę wiedział teraz do kogo sie zwracac z takimi pytaniami.
pozdrawiam
Napisano
Glowa zajaca wpisana w pieciokat jest czechoslowacka proba srebra (dotyczaca tylko niewielkich gabarytowo wyrobow ) z lat 1922 - 1929. dziwnym tylko jest fakt ,ze zawrta w puncy trojka wyrazajaca probe .800 jest uzupelniona cecha numeryczna 900 ( jesli dobrze dostrzegam na fotce ). , czyzby dobite pozniej ew. eksportowo / lokalnie (sprzedawca , reprezentant handlowy ) - lecz dlaczego niezgodnie ....
pozostale cechy naleza do rzemieslnika (mistrza )- jedna , druga prawdopodobnie wyraza miasto badz okreg podatkowo/ administracyjny , majace prawo sygnowania wyrobu pod , ktory podlegal ow wytworca .
pozdrawiam
ps. moglbys pokazac caly wyrob - domyslam sie po zatrzasku , ze jest to papierosnica
Napisano
Z liczbą 3 obok głowy zająca to by się zgadzało bo 3 odpowiada próbie 900, tylko jakie to lata produkcji?
Napisano
nie ma sprawy - ciesze sie , ze moglem pomoc - acz nie bez poczatkowo lekko blednego tropu - no coz do Borewicza z 07 zglos sie " to niestety mi jeszcze brakuje - ha ha !!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie