ARQ Napisano 22 Luty 2013 Autor Napisano 22 Luty 2013 Czy przedstawione na zdjęciu nożyce są wojskowe czy raczej cywilne?
ARQ Napisano 23 Luty 2013 Autor Napisano 23 Luty 2013 Te nie wiadomo czy są powojenne, a te z fotki są o wiele dłuzsze, ale mimo wszystko przegladalem rosyjskie i nie pasuja.
Liwiusz66 Napisano 23 Luty 2013 Napisano 23 Luty 2013 Bardzo podobne nożyce polskie „Gerlach WP 1951”http://allegro.pl/nozyce-saperskie-wp-1951-i3031024517.htmlLiwiusz
Liwiusz66 Napisano 23 Luty 2013 Napisano 23 Luty 2013 Nożyce razem.Bliźniaczo podobne do nożyc radzieckich z II-go wojennychLiwiusz
ARQ Napisano 23 Luty 2013 Autor Napisano 23 Luty 2013 Róznica jest w zaznaczonym miejscu i do tego pomiedzy ramionami jest ogranicznik
ARQ Napisano 25 Luty 2013 Autor Napisano 25 Luty 2013 Co do amerykańskich nożyc to niestety ale nie pamiętam tej dyskusji. Ja znalazłem kiedyś toporek strażacki prod. amerykańskiej z lat trzydziestych, z tego co wiem to przywieziony przez Kanadyjczyków pracujących przy szybach naftowych, wiec i takie narzędzia jak nożyce mogły trafić w podobny sposób do Polski. Co do zrzutów to myślę ze nie był to sprzęt najwyższej wagi żeby była konieczność zrzucania go.
Liwiusz66 Napisano 23 Luty 2013 Napisano 23 Luty 2013 Zgadza się. Moim celem jest pokazanie różnic i zarazem podobieństw między nożycami, jak to mówią „niedaleko pada jabłko od jabłoni”. W nożycach pokazanych przeze mnie jest więcej podobieństw niż różnic, natomiast Twoje nożyce posiadają zgoła odmienną budowę, dlatego uważam, że raczej z nożycami radzieckimi / rosyjskimi niewiele mają wspólnego, ale to jest tylko moja prywatna opinia.Pozdrawiam Liwiusz66
ARQ Napisano 23 Luty 2013 Autor Napisano 23 Luty 2013 Konstrukcja w miejscu które zaznaczyłem przypomina mi nieco francuskie ale tamte miały inne ramiona
ARQ Napisano 22 Luty 2013 Autor Napisano 22 Luty 2013 Czy przedstawione na zdjęciu nożyce są wojskowe czy raczej cywilne?
ARQ Napisano 22 Luty 2013 Autor Napisano 22 Luty 2013 Wyglądają na rosyjskie z obciętymi wąsami ale poczekam na inne opinie
Liwiusz66 Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 ARQ spróbuj trochę poczyścić może jakieś sygnowanie wyjdzie i daj zbliżenia poszczególnych elementów, a elementu tnącego z dwóch stron.Może coś się wymyśli.Liwiusz66
czarekg1 Napisano 24 Luty 2013 Napisano 24 Luty 2013 Witajcie !Pozwole sobie się podłączyć nie do końca w temacie, ale jednak a propos myślę. Nie chcę zakładać nowego wątku. Orientujecie się może Koledzy, jak ma się sprawa z pojawiającymi się dawno temu na tym szanownym forum nożycami Boston. Specyficzne, z gumowymi izolatorami na rączkach i odlewanymi napisami USA, oraz BOSTON na ramionach. Umknęła mi mianowicie konkluzja forumowych dociekań- czy to nozyce stricte wojskowe, a nie mogę tego odkopać. O ile pamiętam ( ale nie upieram się ) padała teza, że takie nożyce na terenie Polski znajdowały się ( i stad ich obecność w obiegu kolekcjonerskim ) w wyniku alianckich zrzutów dla ruchu oporu. No i oczywiście, że były one konyraktowymi nozycami US ARMY.Pozdrawiam wszystkich
Pytanie
ARQ
Czy przedstawione na zdjęciu nożyce są wojskowe czy raczej cywilne?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.