Skocz do zawartości
  • 0

Nożyce saperskie?

ARQ

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Te nie wiadomo czy są powojenne, a te z fotki są o wiele dłuzsze, ale mimo wszystko przegladalem rosyjskie i nie pasuja.
Napisano
Co do amerykańskich nożyc to niestety ale nie pamiętam tej dyskusji. Ja znalazłem kiedyś toporek strażacki prod. amerykańskiej z lat trzydziestych, z tego co wiem to przywieziony przez Kanadyjczyków pracujących przy szybach naftowych, wiec i takie narzędzia jak nożyce mogły trafić w podobny sposób do Polski. Co do zrzutów to myślę ze nie był to sprzęt najwyższej wagi żeby była konieczność zrzucania go.
Napisano
Zgadza się. Moim celem jest pokazanie różnic i zarazem podobieństw między nożycami, jak to mówią „niedaleko pada jabłko od jabłoni”. W nożycach pokazanych przeze mnie jest więcej podobieństw niż różnic, natomiast Twoje nożyce posiadają zgoła odmienną budowę, dlatego uważam, że raczej z nożycami radzieckimi / rosyjskimi niewiele mają wspólnego, ale to jest tylko moja prywatna opinia.
Pozdrawiam Liwiusz66
Napisano
Konstrukcja w miejscu które zaznaczyłem przypomina mi nieco francuskie ale tamte miały inne ramiona
Napisano
ARQ spróbuj trochę poczyścić może jakieś sygnowanie wyjdzie i daj zbliżenia poszczególnych elementów, a elementu tnącego z dwóch stron.
Może coś się wymyśli.
Liwiusz66
Napisano
Witajcie !Pozwole sobie się podłączyć nie do końca w temacie, ale jednak a propos myślę. Nie chcę zakładać nowego wątku. Orientujecie się może Koledzy, jak ma się sprawa z pojawiającymi się dawno temu na tym szanownym forum nożycami Boston. Specyficzne, z gumowymi izolatorami na rączkach i odlewanymi napisami USA, oraz BOSTON na ramionach. Umknęła mi mianowicie konkluzja forumowych dociekań- czy to nozyce stricte wojskowe, a nie mogę tego odkopać. O ile pamiętam ( ale nie upieram się ) padała teza, że takie nożyce na terenie Polski znajdowały się ( i stad ich obecność w obiegu kolekcjonerskim ) w wyniku alianckich zrzutów dla ruchu oporu. No i oczywiście, że były one konyraktowymi nozycami US ARMY.
Pozdrawiam wszystkich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie