robroy3801 Napisano 3 Luty 2013 Autor Napisano 3 Luty 2013 witam taki oto guzik średnica 3,5 cm sygnowany wiener&suskinobreslau ,fotka słaba ale może ktoś skojarzy .pozdrawiam.
ZetZet Napisano 4 Luty 2013 Napisano 4 Luty 2013 Witam!To nie koń tylko baran. W polu błękitnym kroczący baran na tylnych nogach a w klejnocie nad koroną pół takiego barana między skrzydłami. Kiedyś próbowałem rozszyfrować taki guzik kojarząc z siedzibą łódzkich przemysłowców Scheiblerów którzy na Śląsku wybudowali pałac w Kwietnie (Blumerode). Solidna budowla istnieje w pow. średzkim na północ od Strzegomia a na południowy zachód od Środy Śląskiej. Na szczycie fasady pałacu, od strony ogrodu powinien być herb taki jak na guziku albo bardzo podobny. To było kilka lat temu a pamięć zawodzi. Wiem że Scheiblerowie posiadali barana w herbie ale więcej nie interesowałem się wyjaśnieniem zagadki. Jest więc okazja żeby odszukać herb rodziny Scheiblerów i porównać z guzikiem -do tego zachęcam. Mój trop oczywiście może być błędny, Zetzet
robroy3801 Napisano 5 Luty 2013 Autor Napisano 5 Luty 2013 No kolego chyba trop jest właściwy bo właśnie w tej okolicy guzik został znaleziony,dzięki serdeczne za wskazówkę i pozdrawiam.
Rosforek Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Rewers jest sygnowany : J. WIENER & SUSKIND * BRESLAU *. Guzik z XIX w. podobny na buttonariumhttp://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=2168PS ZetZet może poprawisz opis na buttonarium?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.