Skocz do zawartości

Nadanie ciemnej barwy okładkom bagnetu

grubsonik911

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie.
Posiadam bagnet do którego dorabiam okładki drewniane , chciał bym prosić o pomocne rady jaką metodą, oprócz malowania bejcą lub ciemnym lakierem można postarzyć takowe drewno by nabrało ciemnego koloru , jest to jasny dąb.
Pozdrawiam
Napisano
ja bum jeszcze wyprubował jakieś smary i spróbował wcierać i pobrudzic bo przeciez wiekszosc bagnetów w ten sposób sciemniała od smarów i użytkowania metoda prób i błędów
Napisano
ew jakiś olej o zblizonym odcieniu naturalnie wygladajacy i troszke woskiem potem wszystko zalezy od koloru rodzaju drewna najlepiej miec kawałek z tej samej dechy i próbować pozdr
Napisano
ja dorabiałem ze starych sanek przedwojennych bukowe ręcznie i olejem smarem i na koniec woskiem wyszło niesle troszke pobrudziłem pozdr nie mam przy sobie eby pokazać pozdr
Napisano
Oo o super pomysły koledzy. To z tym olejem i woskiem mi się spodobało. Zamiast oleju spróbuję taki ciemny czerwony smar który gdzieś mam . a potem wosk.
Dziękuję. Pozdrawiam.
grubsonik911
Napisano
Zastosuj stary sposób olejowania kolb do broni. Drewno pociemniano bez bejcownia. Rozpuszczano na gorąco kawałek smoły i dolewano pokostu lnianego. W zależności od proporcji miałeś mniej lub bardziej brązowy kolor. Zamiast smoły można użyć, bitumiczny środek do konserwacji podwozia samochodowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie