alex_2013 Napisano 25 Styczeń 2013 Autor Napisano 25 Styczeń 2013 Witam Koledzy,Chcialbym załozyc post o tym tytule gdyż czuje, ze ten temat nie jest wyczerpany na forum odkrywcy a chcialbym zrobic sobie taka tyczkę pomocna przy penetracji cieków wodnych i plytkich brzegów przeszukiwanych przeze mnie wykrywaczem.Mam na oku ( chyba wg dobra) tyczkę, która bylaby wg mojej skromnej oceny idealna na cos takiego a mianowicie skręcana z modułów tyczka do macki saperskiej WP.NA JEJ KOŃCU JEST GWINT OK 18MM DO KTÓREGO MOZNABY NAKECIC MAGNES TYLE ŻE:nie mam głowy technicznej i pomysłu jak go tam zamontowac, jaki to jest typ gwintu, oraz jaki magnes byłby najlepszy.Koledzy wejdzcie na Alledrogo i zobaczce te macki, podpowiedzcie cos.Pozdr
MilKam88 Napisano 25 Styczeń 2013 Napisano 25 Styczeń 2013 Witam,spróbuj poszukać informacji na forum http://magnesyneodymowe.com/ Ja dodam tylko, że mógłbyś wykombinować coś z elementem od starego drążka do podciągania. Pamiętam, że były tam po obu stronach wkręcane kółka z gwintem, w których były okrągłe gumy.
MilKam88 Napisano 25 Styczeń 2013 Napisano 25 Styczeń 2013 Tu masz fotkę jak to wygląda. Kwestia tylko tego czy gwint by pasował do tej macki saperskiej. Tylko wydaje mi się, że ta macka może nie zdać egzaminu bo jest skręcana z kilku części i może po prostu nie wytrzymać ciężaru. Lepiej, żeby ta tyczka była jednolita. Możesz ewentualnie pójść do ślusarza i Ci taką tyczkę wykona, ty tylko wsadzisz sobie magnes.Pozdro.
rufa Napisano 25 Styczeń 2013 Napisano 25 Styczeń 2013 pomysł z tyczką,nadaje się tylko do przeszukania,miejsca o bardzo małej powierzchni[studnia].na trochę większej powierzchni,bardzo szybko pokażą się bąble i otarcia na dłoniach.kilka miesięcy temu,zmuszony byłem użyć specjalnych grabi,do przeszukania 9 metrów kwadratowych,kąpieliska.grabie były osadzone na rurach duralowych z bomu windsurfingowego które miały powłokę zewnętrzną z neoprenu.długość złozonego zestawu,wynosiła 6 metrów.pomimo lekkości zestawu i wykładziny neoprenowej,po 20 minutach już pokazały się bąble na dłoniach.
alex_2013 Napisano 26 Styczeń 2013 Autor Napisano 26 Styczeń 2013 dzięki serdeczne za okazałą uwage:)
Pablooos Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 W bardzo prosty sposob mozna zrobic tyczke ! Kupujesz drewnianego kija, wiercisz dziurke, wkrecasz śrube dwugwintowa i masz tyczke z koncówka do wkrecenia w neodym ! Pozdro
alex_2013 Napisano 26 Styczeń 2013 Autor Napisano 26 Styczeń 2013 pomysl tak swietny jak prosty, dzieki:) a jaki magnes do takiej tyczki najlepszy? mniejszy niz 70x30? pozdr
Pablooos Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 Neodym to wiadomo, im wiekszy tym lepszy ! Chodzi tylko o $$$
rufa Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 kolego,Pabloos.czy Ty choć raz miałeś okazję posługiwać się,takim sprzętem?.takich fachowców",mozna znaleźć na róznych forach.zrób sobie,narzędzie według swojego pomysłu,popracuj nim 1-ną godzinę i wtedy opisz wrażenia na forum.powodzenia.
Pablooos Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 rufa - to moze ty cos wniesiesz do dyskusji i poradzisz !!! Jakos nie narzekam na takie rozwiazanie
doktordetektor Napisano 26 Styczeń 2013 Napisano 26 Styczeń 2013 Mam taką tyczkę skręcaną z trzech 1,5 metrowych ocynkowanych rurek wodociągowych 1/2 cala. Do tego zakładam magnes 70x20 w obudowie. Ta długość zapewnia odpowiednią sztywność całego zestawu i w miarę komfortowe szukanie z brzegów. Oczywiście głębsze zbiorniki wodne odpadają. Drewna na takie coś nie polecam, łamie się jak zapałki.
rufa Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 Pablooos,przeczytaj jeszcze raz,mój wpis z dnia 25.01.2013.właśnie tam jest jedno z możliwych rozwiązań-rura duralowa.samo umocowanie magnesu,to żaden problem i o tym nie pisałem.jest jeszcze jedno,znane mi i sprawdzone,rozwiązanie a mianowicie,maszt windserfingowy.ale to już trochę kosztuje i nie każdy wyda,ponad tysiąc złotych na taki sprzęt.
Pablooos Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 rufa - Pierwsza sprawa jest taka ze jak cos piszesz do mnie czy do innych to zachowaj chociaz jakis poziom swojej wypowiedzi.Kolejna rzecz to taka ze nie kazdemu na rekach po godzinie wyskakuja bąble tak jak tobie, ja jakos z otarciami czy bąblami nie mam problemow.Jak bys byl taki sprytny jak twoje wypowiedzi na forum to zalozyl bys wodery, wszedl bys do wody wtedy twoja tyczka moze byc duzo krotsza.Dla twojego info mam drewniana tyczke i jest to duzo tansze rozwiazanie od rury duralowej !
rufa Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 Pablooos,to już jest ostatnia dyskusja z tobą,z mojej strony.skoro nie wyskakują ci bąble,to masz twardą skórę,nie tylko na rękach.co do poziomu wypowiedzi,to trudno mi się znizyc ,do twojego.jestem pewien że ty zakładasz wodery i wchodzisz do wody o głębokości 3 metrów,bo na głębokościwoderowej",nie jest potrzebna żadna tyczka.w wodzie,w różnych konfiguracjach sprzętowych,spędziłem na poszukiwaniach-ponad tysiąc godzin stoperowych.bardzo mało wiesz na ten temat.żegnam ozięble i od dziś nie widzę twoich wpisów.
Pablooos Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 rufa - Powiem tylko tyle. Ja nie pisze ze malo wiesz i nie nazywam cie fachowcem". Nie przekonuje cie co jest lepsze a co gorsze ! Jezeli moj poziom wypowiedzi jest niski to co powiedziec o twoim ? To ze ty masz rure duralowa, nie oznacza ze kazdy ma z taka chodzic ! Przyjmij czasami to co ktos inny proponuje a nie od razu jakies dziwne teksty do mnie piszesz. Wg mnie tansze rozwiazanie jest kupic na poczatek tyczke drewniana niz kupowac rure duralowa ktora kosztuje duzo wiecej ! Takze tak jak napisales, nie ma sensu dalsza rozmowa, nie czytaj moich postow, ja nie bede czytac twoich i nie bedziemy robic off topa. Pozdro
alex_2013 Napisano 28 Styczeń 2013 Autor Napisano 28 Styczeń 2013 Panowie, nie ma co sie wzniecac,kłocic, proponuje wspolny wyjazd moze na wiosne:)Najlepszym rozwiązaniem bedzie dla mnie chyba 6 rurek z macek saperskich skreconych ze soba, sa sztywne, lekkie, co wojskowe to wojskowe. Tylko musze namierzyc gwiny, zeby dokrecic neodym:)Pozddro i owocnego szukania
Huragan. Napisano 28 Styczeń 2013 Napisano 28 Styczeń 2013 Witam. Jak to jest z tymi neodymami ? chodzi mi o oznaczenia N" to chyba gęstość . I tu mam pytanie ;czy magnes 70/40 N42 będzie lepiej przyciągał przedmioty, czy 100/30 , ale N38 ? Ciężko mi się w tym połapać , a na alleg... wszyscy piszą że mają najmocniejszy w sprzedaży .
MilKam88 Napisano 28 Styczeń 2013 Napisano 28 Styczeń 2013 Większy magnes neodymowy z materiału N38 będzie miał większy udźwig, strumień magnetyczny, moment magnetyczny i inne magnetyczne parametry użytkowe niż mniejszy magnes neodymowy wykonany z materiału o wyższej gęstości energii magnetycznej np. N42. Większość magnesów na allegro to właśnie N38.
alex_2013 Napisano 19 Luty 2013 Autor Napisano 19 Luty 2013 zgodnie z zaleceniami:) finalnie moj sprzet wyglada tak... wspawane , zabezpieczone sruby z gwintem , do tego okolo 3 m tyczek saperskich z aluminium skrecanych- bardzo dobry patent..
alex_2013 Napisano 19 Luty 2013 Autor Napisano 19 Luty 2013 magnes 70x30, po drugiej stronie gwintu zaczep do linki, mozna szukajac tyczką miec linke przyczepiona, na wszelki wypadek by łatwoiej bylo oderwac jak sie zaklinuje..pozdrawiam
excavator Napisano 19 Luty 2013 Napisano 19 Luty 2013 Alex chylę czoła za wykonanie. A czy mógłbyś przybliżyć zasadę działania owej tyczki? Nie jestem do końca pewien jak tym się posługiwać.
Pablooos Napisano 19 Luty 2013 Napisano 19 Luty 2013 Hmm... Do sznurka spoko ale do tyczki to lepiej jak bys mial magnes w poprzek, przynajmiej ja bym tak zrobil !
alex_2013 Napisano 19 Luty 2013 Autor Napisano 19 Luty 2013 Magnes generalnie bedzie słuzyl do łowienia fantów na lince, tyczka jest opcjonalna. A więc: tyczka złozona ze skręcanych elementów 3 macek saperskich aluminiowych służy do dokładnej eksploracji dna zbiorników, cieków wodnych o głebokosci powiedzmy 1,5-2 m .A więc masz okop wypełniony woda, skrecasz taka tyczke z elementów i mozesz swobodnie wbijac ja magnesem w dno okopu, majac wiekszą szanse na wyciagniecie fantów niz na samej lince.temat ciekawy na YT sa filmy z tego typu zabaw:)dziekuje za pochwałe:)
excavator Napisano 19 Luty 2013 Napisano 19 Luty 2013 Acha, w ten sposób! Myślałem że tyczką i linką jednocześnie.Generalnie uważam że, Twoja konstrukcją będzie łapała zaczepy tj. gałęzie i wodorosty, ale trudno- coś za coś.Podejrzewam że zaczynasz przygodę z neodymem. W praktyce może się okazać, iż 70x30 jest trochę słaby na cięższy złom.Ja od początku używam 70x50 N42 z mocowaniem górnym- takie jak na foto, po wyrobieniu techniki rzuca się nim dobrze, lecz myślę że 70x60 to max gdy chcesz efektywnie rzucać 4-6godzin non stop.Lina 12mm, 30 metrów NIE BĘDZIE ZA DŁUGA!- uwierz!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.