Skocz do zawartości
  • 0

szabla lub tasak

lz29937

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
karby nie były regulaminowe więc nie jest to wyznacznik taką ilość miały zawsze francuskie ,ale i pruskie i rosyjskie też miewały
daj foty twojego też bez sygnatur ?
Napisano

tak wyglądają tasaki francuskie
ale twój wogóle jakoś podejrzanie wygląda ,potrzebny konekst znaleziska
tasaki pruskie charakteryzowały się brakiem bić ,a były bardzo podobne więc jeśli ten tasak to nie lipa to trzeba by było iść w tym kierunku
więcej lepszych zdjęć szczegółów no i te wymiary

Napisano
wymiary do żabolskiego
Wysokość rękojeści - 14,1 cm
Długość głowni niespełna 58,3 cm
Szerokość głowni u nasady 3,4 cm
Grubość tylca nasady- 3,4 cm
Krzywizna głowni - 2 cm
Długość pióra niespełna - 12,5 cm
Długość całkowita - 72,6 cm
Waga - 0,96 kg
Na uchwycie 28 karbów
Napisano
Witam,torba5,a tak z grób sza plus ,minus jaka wartość rynkowa.bagnetu z tablicy nikt nie łyknoł,morze uda mi się 190zł.
Napisano
te wymiary są tylko przybliżone nie mam dziś warunków do wykonania dokładniejszych pomiarów.
Długość całkowita - około 72,8cm
Długość głowni - około 59,5cm
Grubość tylca nasady - 3,5cm
Na uchwycie 28 karbów
Napisano
poza numerem 109 albo J09 i dziwnego znaku obok nic niema. nie wydaje mi się żeby była to podróbka bo znaleziona została kilka lat temu pod podłogą podczas remontu. dodam że mieszkam w domu poniemieckim, wcześniej mieszkał tam pradziadek który brał udział w dwóch wojnach ale nie sądzę żeby ukrycie tego było jego sprawką
Napisano
absolutnie nic prócz tego o czym wcześniej mówiłem. ten numer coś oznacza czy to tylko numer seryjny? czy ten tasak był używany do walki, jeśli nie to do czego?
Napisano
w sumie pół szabla piechoty
oczywiście do wali używany on był
str 33 oczywiście tylko ogólnie
http://books.google.pl/books?id=Xn0d5ueqid8C&pg=PA33&lpg=PA33&dq=p%C3%B3%C5%82szabla+pruska&source=bl&ots=AN6asIx9Xs&sig=TT5COOGvYuTtioHty6i0vcCUDas&hl=pl&sa=X&ei=xhQAUaKpHJCM4gSWnIHACw&ved=0CDkQ6AEwAw#v=onepage&q=p%C3%B3%C5%82szabla%20pruska&f=false

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie