Listopadowy Napisano 14 Styczeń 2013 Autor Napisano 14 Styczeń 2013 Orzełek był zerwany w epoce. Ma dziurkę po mocowaniu. Byc może zerwany z czapki. Kontekst wojenny. Wz. 19 (czy późniejszy?) Tyle, że blaszka cieńsza jakby i złocony. Dlaczego sa te złocenia? Widziałem dotąd zwykłe i srebrzone. Co to oznaczało?
Romek_66 Napisano 15 Styczeń 2013 Napisano 15 Styczeń 2013 zobacz kolego w google ; orzełki-kolekcie i zbiory w tej kategorii w My Vi Mu.com jest tam orzełek strzelców wykonany z podobnego materiału
Listopadowy Napisano 15 Styczeń 2013 Autor Napisano 15 Styczeń 2013 Dziękuję za podpowiedź, ale po obejrzeniu orzełka strzelców zostanę z tym samym pytaniem. Przecież jak były np. orzełki pozłacane i posrebrzane to miało jakiś cel. Pytanie brzmi (jak we wstępie): jaki?
SZZ Napisano 16 Styczeń 2013 Napisano 16 Styczeń 2013 Jesteś pewien, że to są resztki złocenia, a nie spatynowane srebrzenie, które ma złocisty odcień?
Listopadowy Napisano 16 Styczeń 2013 Autor Napisano 16 Styczeń 2013 Przyjrzałem się dokładnie. Faktycznie! Wygląda dziwnie, a mianowicie. Kilka punktów czerwonej brzydkiej miedzi i widać ewidentnie drugą warstwę wyglądająca jak złocenie lub niespatynowana miedź (żółta). Ale, zwłaszcza na tarczy z tyłu, widać resztki ewidentnego srebrzenia. Masz rację. Nie zauważyłem go wcześniej. Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.