macvsog Napisano 11 Styczeń 2013 Autor Napisano 11 Styczeń 2013 7 stycznia Inspektorat Uzbrojenia podpisał z łódzkim WZL nr 1 umowę dotyczącą zakupu 10 napędowych karabinów maszynowych M134G dla Wojska Polskiego i montażu ich na śmigłowcach Mi-17.Idea zakupu wielolufowych, napędowych karabinów maszynowych do amunicji 7,62 mm x 51 NATO pojawiła się w 2008. Jej pomysłodawcą był ówczesny szef wojsk aeromobilnych, gen. bryg. Ireneusz Bartniak. Początkowo Sztab Generalny odrzucił pomysł, m.in. na podstawie błędnego rozpoznania rynku przez Biuro Analiz Rynku Uzbrojenia. Jednak po podjęciu decyzji o zerwaniu umowy z wyłonionym dostawcą i zakupie bez przetargu 5 śmigłowców Mi-17-1W (Mi-17-1V w Polsce, 2010-12-29), zdecydowano się rozpocząć procedurę pozyskania Minigunów.1 lutego 2010 szef Wojsk Aeromobilnych skierował wniosek o pozyskanie 7,62-mm wielolufowego, pokładowego karabinu maszynowego (7,62 mm wpkm) wraz z przystosowaniem śmigłowców Mi-17 do użytkowania tej broni w locie. Całość miała być realizowana w ramach pilnej potrzeby operacyjnej. W 2009 znowelizowano ustawę offsetową, zwalniając z wymogów offsetu dostawy sprzętu wojskowego dla żołnierzy polskich kontyngentów wojskowych. Zarówno śmigłowce, jak i karabiny napędowe miały być elementem wartego 1,32 mld zł pakietu afgańskiego finansowanego w latach 2010-2011".Więcej:http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=9460
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.