Gracko Napisano 29 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2012 Witam Jestem tu nowy , pochodzę z Gorlic a mieszkam w Krakowie. Poszukuję jakichkolwiek informacji o samolocie radzieckim ,który rozbił się czy też został zestrzelony w Zagórzanach pod Gorlicami w 1944r. W okolicach miejsca katastrofy zajduje się pomnik radzieckich lotników ,którzy tam zginęli. Niestety nie mogę znaleźć żadnych informacji o tym co to był za samolot i w jakich okolicznościach się rozbił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 3 Styczeń 2013 Share Napisano 3 Styczeń 2013 Pomnik niestety w ostatnich latach został zdewastowany przez życzliwe" osoby. Moi rozmówcy w Zagórzanach byli mocno zdziwieni, że tablica zniknęła.Samolot strącony prawdopodobnie jesienią 1944 przez flak z rafinerii Glinik Mariampolski. Dane o liczbie poległych rozbieżne. Podawana tu i tam data, bodajże 28.11.1944, prawie na pewno jest błędna. Podejrzewam jednego Li-2, ale to jeszcze nic konkretnego. Reszta informacji, jak mówią, уточняется. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gracko Napisano 6 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2013 piters - wielkie dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gracko Napisano 6 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2013 Moja babcia mieszkająca w Zagórzanach była na miejscu katastrofy zaraz po tym jak do niej doszło, ale już nie wiele pamięta poza kłębami czarnego dymu. Często będąc dzieckiem chodziłem piechotą z Gorlic do Zagórzan obok tego pomnika i wypytywałem i z tego co zapamiętałem to ktoś mi wskazywał miejsce katastrofy (jakieś 100-200m od pomnika) i ktoś mi powiedział że był to kukuruźnik. Wydaje mi się jednak że każdy radziecki samolot wtedy był określany jako kukuruźnik więc raczej nie ma to wiele wspólnego z prawdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 6 Styczeń 2013 Share Napisano 6 Styczeń 2013 Wydaje mi się jednak że każdy radziecki samolot wtedy był określany jako kukuruźnik"Tu masz 200% racji.Ja podejrzewam Li-2, który z początkiem listopada leciał z Lwowa do Krosna, tylko się w złych warunkach pogubili, minęli Krosno i zestrzelili ich za linią frontu. Ale to na razie wątła teoria, jedyne co mi pasuje to przybliżona pora (późne popołudnie - pod wieczór), określona przez pana, mieszkającego się ok. 100 m od miejsca katastrofy. Z drugiej strony, kojarzę rejony katastrof prawie wszystkich dużych sowietów w południowej Małopolsce, a Zagórzany mi ciężko powiązać z czymś innym. Dużo dałoby chociaż określenie ilości zabitych, bo są rozbieżności od 3 do 6 osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieżowy Napisano 17 Luty 2013 Share Napisano 17 Luty 2013 w miejscowości wójtowskie koło włocławka jest miejsce ze szczątkami radzieckiego bombowca z 2 wojny światowej zestrzelonego przez niemców ,pracowałem w lasach państwowych 11 lat na wieży obserwacyjnej znam więcej miejsc związanych 2 wojną chętnie się podziele informacjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b182 Napisano 24 Wrzesień 2014 Share Napisano 24 Wrzesień 2014 Witam, czy ktoś z Was mógłby podać faktyczne miejsce katastrofy samolotu? Może na mapce narysować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 24 Wrzesień 2014 Share Napisano 24 Wrzesień 2014 Napisz maila: piterpcim76@gmail.comMoże pohandlujemy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.