emmarcin Napisano 27 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 27 Grudzień 2012 Mam pytanie, może naiwne, nie jestem specjalistą w dziedzinie. Opisałem w temacie miejsce i czas wydarzenia, którego świadkiem był mój ojciec. Jako dziecko widział spektakularne widowisko opisanego przeze mnie w temacie. Na bardzo niskim pułapie z wielką prędkością przeleciały dwa manewrujące nerwowo samoloty, które łączył :) sznureczek z błyszczących koralików ... " /Co to za koraliki to się domyślamy/ Interesuje mnie, czy jest jakaś szansa określenia skąd te samoloty mogły się w tamtym czasie i miejscu znaleźć ? Będę wdzięczny za odpowiedź na pytanie. P.S. W pobliżu domu dziadków znajduję się często opisywane na forum bunkry, miejscowość Krzywe. W jednym z tych bunkrów zginął po wojnie pracownik PGR /mina/. Znam szereg ciekawych historii dotyczących okolicy, stacjonujących tam wojsk niemieckich /jednostka zajmująca się naprawą sprzętu, samochodów itd./ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ROLFI Napisano 20 Maj 2013 Share Napisano 20 Maj 2013 Jeśli chodzi o rok to raczej lato 1944. Wtedy trochę się działo w okolicach i oczywiście na niebie. Z pewnością mogę potwierdzić, że po okolicznym niebie (Osowiec - Sośnia)latały Ił-2. Sporo pocisków i łusek po nich pozostało.PozdrawiamROLFI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 22 Maj 2013 Share Napisano 22 Maj 2013 Na pewno nie 43 ale 44, natomiast co dokładniej się działo, to bez daty nie ma szans. Myślę, że tam latało wszystko co mogło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.