Skocz do zawartości

Fortyfikacje francuskie w Indochinach

macvsog

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 135
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...

Rozwój budownictwa obronnego- był jak mi się wydaje mocno powiązany z umacnianiem się a potem upadkiem francuskiego kolonializmu w Indochinach. Od pierwszych obiektów umiejscowionych często na starych wietnamskich cytadelach jak na fotografii nr 9, poprzez murowane blokhausy (znajdowały się one w większości w Tonkinie), aż po posterunki/forty rozrzucone po całych Indochinach, a wybudowanych z dostępnych na miejscu materiałów.
Poza tym powstało sporo schronów/bunkrów pełniących rolę obronną przy obiektach strategicznych jak np mosty.

Na zdjęciu obok najpopularniejszy chyba w Indochinach model schronu". Ten konkretny wybudowano przy moście w Qag Tri. Fotografia wykonana w roku 1969 (w okresie amerykańskiej interwencji w Wietnamie). Na górnym stanowisku widoczna lufa M-60.
Nr 65.

Skąd takie zainteresowanie? Szukając fotografii do wątku Pojazdy wojskowe w Indochinach" a jest tego chyba już ponad 2000 fotek od czasu do czasu natrafiałem na te przedstawiające fortyfikacje . Sprawdziłem czy w internecie jest jakikolwiek zbiór zdjęć na ten temat i okazało się, że poza stronami www na temat Dien Bien Phu, oraz co ciekawe wietnamskich cytadel nie istnieje nic podobnego. A skoro nikt tego wcześniej nie zrobił więc...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie