Skocz do zawartości

Pieczęć

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolega Ancover zapewne jest bliski prawdy, ale mnie zastanowił jeden szczegół z pieczęci Sosnowiska. Chodzi mianowicie o paprzycę umieszczoną między ramionami cyrkla. Nie ma jej na pieczęciach młynarzy- spójrz na przykład zapodany przez Ancovera. Paprzyca jest to żeleziec z koła młyńskiego, służący do jego mocowania. Czyżby właściciel pieczątki Sosnowiska był wytwórcą kamieni młyńskich?
Napisano
Jeśli chcesz się dowiedzieć dokładnie, to musisz poszukać najbliższej lorzy, a może ci pomogą.
Ewentualnie wyślą do ciebie ss i skończy się w niemiły sposób.
Napisano

Ależ Kolego Puzderełko, my ten początek" mamy już dawno za sobą :) Ja przynajmniej zagłębiłem się z tą tematyką" dość dogłębnie. To, że symbole masońskie były podobne do znaków cechowych (na przykład młynarzy- patrz obok) nie świadczy jeszcze o tym, że wszędzie tam gdzie cyrkiel i węgielnica, tam farmazyny :)

Napisano
Puzderełko - ja bardzo proszę ... albo poprzyj swoje twierdzenia mocnymi argumentami, albo ...

jak na razie nic konkretnie do wątku nie wniosłeś, oprócz tego, że starasz się postawić na swoim ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie