Rostal Napisano 9 Grudzień 2012 Autor Napisano 9 Grudzień 2012 Witam, posiadam bardzo cienką, prawdopodobnie srebrną monetę. Pomimo swojej grubości (nie przekraczającej jednego milimetra) ma z obu stron inne bicie. Za ewentualną pomoc w identyfikacji będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam Rostal.
sigis3 Napisano 10 Grudzień 2012 Napisano 10 Grudzień 2012 Witam, podstawową informacją, jaką powinieneś ZAWSZE podawać, jest średnica monety, użyteczna jest też waga, zwłaszcza przy takich mało czytelnych krążkach. Więc zgadując, że moneta jest wielkości grosza, porównaj z tą (grosz Węgry, Maciej II)http://katalogus.numismatics.hu/product_info.php/products_id/3049Pozdrawiam
Rostal Napisano 10 Grudzień 2012 Autor Napisano 10 Grudzień 2012 Faktycznie jakoś to pominąłem. Moneta nie jest wielkości grosza, jej średnica ma ok 24mm, natomiast masy nie jestem w stanie sprawdzić gdyż nie mam tak precyzyjnej wagi.
sigis3 Napisano 10 Grudzień 2012 Napisano 10 Grudzień 2012 Myślałem o groszu z epoki, czyli średnica odpowiednia. Porównałeś z tą z linku?
Rostal Napisano 10 Grudzień 2012 Autor Napisano 10 Grudzień 2012 Domyśliłem się dopiero po tym jak już napisałem. Porównałem z tą z linku i to będzie na pewno ta moneta, ciekawi mnie tylko czy to jest srebro, czy też może jest powlekana, albo czy w ogóle w tym srebra nie ma? W każdym razie dziękuje za pomoc ;)Pozdrawiam.
sigis3 Napisano 10 Grudzień 2012 Napisano 10 Grudzień 2012 Twoja wygląda na srebrną, i taka powinna być, może niekoniecznie wysokiej próby, ale jednak.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.