Skocz do zawartości

Salamandra S5 - ustawienia i pomoc

SeagaL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie,

Ostatnio stałem się, mam nadzieję, szczęśliwym posiadaczem Salamandry S5 z cewką 27 cm. Byłem już parę razy w terenie ale za nic nie mogę jej ogarnąć. Nie mam żadnej instrukcji, dostałem tylko garść informacji od poprzedniego właściciela. Zastosowałem się do jego porad i chodziłem na następujących ustawieniach:

Rodzaj pracy - I
Tłumik gruntu - 0
Dyskryminacja - 3
Balans gruntu - 0

Twierdził, że cały czas chodził na takiej konfiguracji i kopał różne fanty, począwszy od odznaczeń i monet, a skończywszy na hełmach i innej ciężkiej militarce. Analizując jak sprzęt się zachowuje w terenie stwierdzam, że coś jest nie tak. Cały czas dziwnie się wzbudza, potrafi nagle zacząć mi piszczeć cały czas, cewkę muszę trzymać ciągle na tej samej wysokości, wystarczy że machnę trochę wyżej i już wyje jak szalona. Byłem w lesie na militarce, nawet dawała radę, poszedłem też zrobić test na polu i tutaj kicha. Kolega obok machał ACE 250 i cały czas kosił jakąś drobnicę, a celowo szedł dokładnie po moich śladach. Wiem, że wykrywacz potrafi naprawdę pokazać wiele swoich zalet, więc jestem przekonany, że mam złe ustawienia.

W związku z tym bardzo bym Was prosił o jakieś porady, konkretne ustawienia na militarkę i na drobniejsze przedmioty. Jakie rodzaje pracy i pozostałe ustawienia używacie, na jakim terenie na co trzeba zwracać przy niej uwagę. Szczególnie liczę oczywiście na wypowiedzi posiadaczy Salamandry, którzy ją opanowali, mają z nią doświadczenie i koszą fanty :-)

Pozdrawiam i liczę na Was szanowni koledzy :-)
Napisano
Bla bla bla :(

Lenistwo to najgorsza rzecz jaka istnieje... Było milion tematów, wystarczyło wklepać salamandra" w wyszukiwarce :)
Jako, że bardzo miło wspominam ten sprzęt, to postaram się pomóc :)

Rodzaj pracy: I (tak tutaj nie mam zastrzeżeń, jeden odrzuca małe śmieci nie powodując WIELKIEGO ubytku na zasięgu.

Tłumik - zasięg (Jeżeli trochę z nią biegasz, to zmień sobie od 1-3) bo ktoś Ci wcisnął niezły kit z tym 0. (ja chodzilem tylko na 3 - to max czułość dla trybu pracy I)

Dyskryminacja (Ja chodziłem na wartościach 8/10/10 - miałem zaśmiecony teren ale mimo to łapałem drobnicę jak szalony - nie mówię o monetach, ale znajdz sobie Salamandra i Ja - czyli przez pokorę do sukcesu" - tam jest jedna z drobnic, które mi wyłapała :)

Balans - NIE DZIAŁA w tym trybie pracy

Salamandra to sprzęt bardzo czuły" i często się wzbudza (chociaż po wielu godzinach w terenie potrafiłem wyczuć" kiedy fail sygnał a kiedy na pewno poprawny. Radzę przyglądać się też na lampeczkę czerwoną :) - Ona daje 100% pewności, że pod sondą masz fant".

Twierdzisz, że jak ją(sondę) podnosisz to wyje.
Robisz tak: wzbudza się, podnosisz do góry, restartujesz kilka razy - ten przycisk nie gryzie :), i szukasz dalej :)

Osoba, która odkupiła ode mnie Salamandrę wysyła mi regularnie wiadomości z wypraw :) Możesz wierzyć lub nie, ale poszła w dobre ręce, i dobre tereny :)
Jest takie powiedzenie, że albo ją pokochasz albo znienawidzisz :) - sprzęt dla wytrwałych i pokornych :)
Napisano
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=708732#1480229

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=708485#1478151

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=685586#1334987 - znajdy szczurka :)

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=688297#1260117 - tu masz wątek ciekawy + instrukcję od sp. All-a
Napisano
Dzięki wielkie xen za bardzo cenne informacje i linki. Faktycznie wyczytałem parę ciekawych informacji, które napewno mi pomogą w poszukiwaniach.

A chodziłeś może na tym trybie II? Z tego co wyczytałem z linków to tylko na kolorek, eliminuje kapsle itp. Dobrze się to sprawuje np. na polu? Widziałem Twoje fanty i jestem pod wrażeniem co potrafi ten sprzęt w sprawnych rękach, w szczególności ta malutka wpinka :-)

Jestem cierpliwy i wytrwały, i z góry postanowiłem, że pokocham moją Salamandrę, więc stąd moja prośba o pomoc :-) A muszę koleżankę dobrze poznać, żeby pokochać ;-)
Napisano
Trybu pracy II nie używałem wgl - nie wiem czemu, po prostu nigdy nie było mi po drodze z nim :)

gdybyś miał pytania, to pisz.
Odpowiem na wszystkie pytania i pomogę jeżeli tylko będę umiał :)
Napisano
No to super, więc dobrze że zajrzałeś w moje wypociny :-) A w trybie G (all metal) pewnie będę kopał wszystko łącznie ze śmieciami? Co wtedy daje Balans gruntu i jak go najlepiej ustawić? Bo działa tylko w G?
Napisano
ustawienia rodzaj pracy 1 tłumik 5-6 głośnik 0 patrzę po wskazówce i diodzie dyskryminacja 9 dużych żelaznych fantów nie ominiesz jeśli chodzi o kolor nie pomogę salamandrą nigdy go nie kopałem mam od tego inny sprzęt moja s-5 ma cewkę 37cm pozdrawiam
Napisano
łumik 5-6" - jak na trybie I czułość działa w przedziale od 1-3, tak nawet pisze, i tłumaczy telefonicznie konstruktor, więc 5-6 możesz kolego ustawiać, ale zasięgu/czułości to nie zmieni.

Co do głośności 0 - Ja np wolałem jak było ją lekko słychać (nie jest wielotonowa, więc nawet jak jest cicha to usłyszysz pisk) a można przecież ustawić ją do 1 na głośności, i używać również diody :) Sprawny użytkownik Salamandry będzie umiał to połączyć.

Dyskryminacja: Jak interesują Cię monety i militarka to baw się nią :) - Ustaw sobie dyskryminację od 5/6 i jedź aż do 9.
Zobaczysz, czy obserwujesz jakieś zmiany :)

Tryb G: to typowy tryb All Metal. Na nim zasięgi są najlepsze, ale niestety coś kosztem czegoś - tutaj nie masz dyskryminacji i nakopiesz się jak kret. Jedynym pomocnikiem jest wskaźnik, który w zależności od rodzaju metalu będzie Ci się wychylał w 1 bądź 2 stronę :)

Na pocztę wysłałem Ci aktualne instrukcje, moje porady, które swego czasu wysyłałem też innym.

Bądź zdrów.
Napisano
to ustaw tłumik jeszcze wyżej na 8,9,10 to zobaczysz czy nie zmieni, zmieni o tyle że cały czas będzie się wzbudzał dioda zaczyna świecić bez powodu i nie daje się zresetować te 5-6 to u mnie granica do której można stabilnie pracować co do głośnika to zgadza się że lepiej ustawić na 1 u mnie zero jest po to by ograniczać do minimum kontakty z tambylcami pozdrawiam
Napisano
O tym też wspomniałem wcześniej :)
Kolega, który założył temat, chce pracować normalnie, osiągając dobre wyniki na dr/milit.

Nie twierdzę, że nie mozna tak chodzić, może spróbować (ale to już chyba nie w tym sezonie).

W mojej salamandrze na tr. I zasięg 3 był zasięgiem maksymalnym, i uwierz, że nie było to przykładowe 10 cm na drobnice, tylko SPORO więcej :)

Wykrywacz ma kilka pokręteł po to, by móc nimi operować i awić" się nimi :)
Napisano
moim sposobem na salkę było ustawienie wszystkich potencjometrach w granicach od 5 do 7 tylko głośność miałem od 8 do 10. Powoli przemiatałem cewką w razie wykrycia fanta w ziemi przełączałem na tryb ten drugi, resetowałem przyciskiem pod uchwytam i delikatnie omiatałem nad fantem, Jak wskazówka trzymała się w granicach zera to było to drobne żelastwo, przy wychyleniu do 10 kopałem każdy sygnał bo pokazuje to kolor lub duży i/lub w miarę okrągły żelazny przedmiot. Tryb ostatni pokazywał na prawdę duże przedmioty. Wielkość i mniej więcej rozmiary rozpoznawałem na podstawie diody. Przemiatając nad fantem ile się świeci dioda to taki jest mniej wicej (orientacyjnie) fant. Na mocno zaśmieconym terenie trochę się nakopiesz. Ten sprzęt potrzebuje duuużo cierpliwości ale wynagradza to pięknymi trafieniami. A i taka rada, chodząc na tym pierwszym trybie, już nie pamiętam, chyba G" w miarę często resetuj tym cynglem pod uchwytem. Salka naprawdę duuuużo potrafi. A i jeszcze jedno jak przemiatasz cewką nad potencjalnym fantem i po określeniu jego potencjalnej wielkośc za pomocą diody wybieraj środek i kop w środku cewki" ale to chyba oczywista oczywistość ;)

płytkich dołków życzę i cierpliwości :)
pozdrawiam
szczurek
Napisano
Witam ponownie,

Dzięki serdeczne Koledzy za cenne porady i wskazówki. Przeczytałem dokładnie i z zaciekawieniem Wasze wypowiedzi, jak tylko pogoda pozwoli to naturalnie ruszam w teren sprawdzić w praktyce Wasze rady.

Moje założenie jest takie, żeby ten mój wątek pomógł również innym posiadaczom Salamandry z ustawieniami i innymi problemami. Więc jak tylko zauważę coś ciekawego podczas przemierzania terenu to napiszę swoje refleksje i przyczynię się swoim skromnym zdaniem do rozbudowy tematu.

Olo74 - ja się nigdy nie poddaje i walczę do końca, więc ogarnę moją Salamandrę, nie ma innej opcji ;-)

Xen - z nieba mi spadłeś z tą instrukcją :-) Dzięki wielkie, reszte masz w @.

Szczurek - również Ci się należą wielkie podziękowania, dużo ciekawych i bardzo konkretnych informacji, tego właśnie było mi trzeba :-) Oglądałem Twoje fanty wykopane z Salamandrą i powiem szczerze, że jestem w szoku :-) Jak zobaczyłem to tym bardziej się upewniłem, że ten sprzęt naprawdę wieeele potrafi, tylko muszę się go poprostu nauczyć obsługiwać jak trzeba. Więc widzę, że trening czyni mistrza :-)

Pozdrowienia dla Was drodzy poszukiwacze
  • 11 months later...
Napisano
Witam. Jakie jest najlepsze ustawienie jaszczurki na trybie I? Mam cewke 27. Ust na I to. Balans gr-3.dysk-6. Dzw-4.tlu-4. I wiecej jak 20cm nie widzi fanta. Proszę o szybką odpowiedź.
Napisano
Nie ma też co liczyć, że na drobne przedmioty - bo o takie chyba koledze chodzi salamandra będzie piszczała.
Możesz trochę zjechać dyskrymką w dół, tłu do góry, a może coś tam drgnie, ale czy będą to widoczne rezultaty.. nie wiem.

Pozdr
  • 10 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie