Skocz do zawartości
  • 0

Noże płetwonurka

czarekg1

Pytanie

Napisano
Witam !
Mam uprzejme pytanie : Koledzy orientują się może, czy po wojnie produkowano w Polsce noże dla płetwonurków wojskowych, podkreślam - specjalnie dla wojska ? Czy też była to produkcja, że tak powiem ogólna, z której korzystało równiez WP ?
Pozdrawiam Kolegów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Do kolekcji brakuje mi z tego co wiem tylko w/w Gerlacha którego miałem ale sprezentowałem ,to wszystkie noże używane przez WP o których wiem chyba że ktoś zna jeszcze jakieś.
Napisano
Był on w metalowej pochwie dodatkowo była ona w skórzane pochwie z trokami które przyczepiało się do łydki był to typowo wojskowy nóż i na 100% schodzili z nim nurkowie,co do przeznaczenia pozostałych jak napisałem wcześniej oprócz LOK-u nie spotkałem się z cywilami z takimi nożami pozyskanymi w inny sposób niż z wojska lub LOK-u .Nurkowanie cywilne rozpowszechniło sie raczej 10 może więcej lat temu wcześniej raczej organizowało się to na własną rękę a producenci byli niejako nakierowani na produkcję militarną,nie było neta,sklepów nurkowych,szkółek,generalnie odbiorców cywilnych etc...
Napisano
nóż płetwonurków w stalowej pochwie i z drewnianymi okładzinami ???? brombi błagam jak już masz takie rewelacje to poprzyj je jakimś materiałem źródłowym ,bo dla mnie to bzdury kompletne
Napisano
Od początku powstania oddziałów płetwonurków w latach sześćdziesiątych wykorzystywano nóż gerlacha(ten z aluminiową rączką) i tak powinno pozostać.Mniemam, że były sytuacje, w których z różnych powodów dokonywano jednostkowego zastępstwa noża gerlacha na np nóż wz 55.Nie był to jednak nóż typowy dla płetwonurków.W książce o nożach WP Pana Gwoździa nie ma o tym wzmianki.
Napisano
no jak ty nurkujesz z 55 to już twoja sprawa reszta twoich rewelacji to bzdura,nie dość że nie poparta argumentem ,to jeszcze nie pokrywająca się z logiką
Napisano
Nie - wkrada nam sie tu pewne szaleństwo Koledzy :: -- )) !
prawdopodobnie.... " zakpił Kolega Brombi. Nie ma cudzysłowiu, na 100 % nóż wz. 55 nie był nożem stricte dla płetwonurków. Jednoznacznie, w dziesiątkach źródeł, w opracowniu P.ppłk Gwoździa, w zbiorowej świadomości setek żołnierzy, kolekcjonerów itp . nóż ten ( pospolity, powszechnie znany,opatrzony od wielu lat )jest nożem szturmowym wz. 55, pochodzacym od radzieckiego ZIK-a. Nie było w historii bardziej znanego noża wojskowego polskiej produkcji, niż ten właśnie !! W żadnych źródłach, powtarzam żadnych nie ma mikroskopijnej nawet wzmianki o płetwonurkowym " jego zastosowaniu. Adaptacja - zgadzam się. Ale to ewenwment, kuriozum, a nie zaden standard. I uważam Kolego Brombi, że tezę należałoby sformułować tak - Wyobraźcie sobie Koledzy, ze pospolity, stary dobry wz.55 też był używany przez nurków, mimo że jest to , jak powszechnie na całym świecie wiadomo nóż nie w tym celu zaprojektowany. Na dowód załączm fotki. I wiecie, poniewaz mało kto o tym wie, postaram się tę wiedzę upowszechnić ! "

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie