Skocz do zawartości
  • 0

Noże płetwonurka

czarekg1

Pytanie

Napisano
Witam !
Mam uprzejme pytanie : Koledzy orientują się może, czy po wojnie produkowano w Polsce noże dla płetwonurków wojskowych, podkreślam - specjalnie dla wojska ? Czy też była to produkcja, że tak powiem ogólna, z której korzystało równiez WP ?
Pozdrawiam Kolegów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ok stricte nie był ,powiem tak Wyobraźcie sobie Koledzy, ze pospolity, stary dobry wz.55 też był używany przez nurków, mimo że jest to , jak powszechnie na całym świecie wiadomo nóż nie w tym celu zaprojektowany. I wiecie, poniewaz mało kto o tym wie, postaram się tę wiedzę upowszechnić ! " Postaram dowiedzieć się więcej szczegółów w jakich okolicznościach doszło do tej adaptacji.Pozdrawiam ;)
Napisano
poparte logiką argumenty to takie że nie ma regulaminowego przeznaczenia tego noża szturmowego jako noża nurków ,pokazałeś foty z którymi oczywiście się liczę, lecz literatura nie wzmiankuje używania 55 w tym celu ,idąc dalej sam nóż i jego budowa przeczą takiemu stosowaniu ,(w metalowej pochwie jest smar)to nijak nie mogło zabezpieczyć stalowej pochwy od wewnętrznej korozji ,nie wspomnę już o okładzinach czy choćby skórce ,wracając do przedstawionych zdjęć nie twierdze że jest to radosna twórczość ,ale nic takowego nie ma w jakichkolwiek opracowaniach tyle od strony logiki :)
pozdrawiam
Napisano
Spoko ,wiem że nóż nie wygląda na typowo nurkowy różni się tylko tą skórzaną pochwą (wbrew pozorom nieźle to znosiła z czasem urywały się paski)i dodatkowym otworem w metalowej pochwie który pomagał usuwać wodę i konserwację,drewniane okładziny były polakierowane więc woda im nie szkodziła a lakieru,papieru ściernego.smarów i siły roboczej nie brakowało.Mankamentem było mocowanie metalowej pochwy do skórzanej w wyniku czego były często gubione.Jeszcze raz powtarzam z całą odpowiedzialnością był to etatowy nóż nurkowy.Kol. torba możesz potraktować to jako opracowanie ;) są to spostrzeżenia i uwagi nurka MW z 30letnim stażem pozdrawiam:)
Napisano
Według mojej wiedzy,nie licząc pierwszych odmian używanego w Polsce noża nurka klasycznego produkcji ZSRR (1950-1970)i noża Gerlach,noże nurków i płetwonurków -wojsko,milicja, policja- były adaptowane z rynku cywilnego.

Co do noża wz55 jako nóż nurka,to mogła to byc potrzeba chwili,własna inwencja,moda:)Budowa noża i pochwy oraz material z jakiego zostały wykonane wykluczają używanie go w środowisku wodnym przez dłuzszy czas.Na zdjęciu pochwa,pochwy :)i troki są ze skóry?Przyznasz,że to nie najlepszy materiał do tego typu zastosowania. Nigdzie w literaturze nie znalazłem pochwy i troków do nurkowania z takiego materiału,jedynie w pierwszej pochwie Gerlacha- pochwa z tworzywa gumowego ,w jej górnej części jest skórzany pasek z bolcem zabezpieczający nóż przed wypadnięciemi i skórzane troki do mocowania na łydce płetwonurka,inne pochwy i troki są z tworzyw sztucznych.
Napisano
Witam !
Mam uprzejme pytanie : Koledzy orientują się może, czy po wojnie produkowano w Polsce noże dla płetwonurków wojskowych, podkreślam - specjalnie dla wojska ? Czy też była to produkcja, że tak powiem ogólna, z której korzystało równiez WP ?
Pozdrawiam Kolegów
Napisano
Jeswzcze co do wz55,to jest to możliwe.Służyłem od 1986 roku i wiem że potrzeba wymuszała różne kombinacje,ale jak pisał Torba5 nie było to rozwiązanie regulaminowe.
Napisano
Mój pochodzi z 55r czyli z początku produkcji pytanie czy został tak wyprodukowany czy zmodernizowany w późniejszym okresie,dodam że nie jest jedynym takim osobiście widziałem 20 pare sztuk w magazynie nówki sztuki z delikatnym meszkiem na tylnej części pochwy;)
Napisano

Produkowano wiele modeli noży nurkowych duza czesc z nich trafiala do wojska jest wiele modeli ,w tym do klasyka ładny z mosiężną pochwą posiadam moge zamieścić zdjęcie ,wspolczesnie wojsko zaopatruje sie w modele zagraniczne obecnie model Marinus i polski AKP(na zdjęciu)

Napisano
Do zadań jednostek desantowych należało też forsowanie przeszkód wodnych i zdobywanie brzegu nieprzyjaciela.Nóż wz55 z Twojego zdjęcia,nie jest więc prawdopodobnie nożem stricte płetwonurka ,a jedynie przystosowanym do wykonywania w/w zadań.
Napisano

Kość niezgody...bez względu na to co mówią niektórzy zaufaj mi występował także jako nóż nurkowy i nie jako radosna twórczość nurka tylko z takim przeznaczeniem właśnie trafiał do jednostek,często gubiony doczekał się wielu udoskonaleń"...wiem to ze źródła

Napisano
Ciężko powiedzieć czy były tylko dla wojska wcześniej nurkowanie zarezerwowane było dla wojska i dla LOK który zaopatrywał sie w podobny sprzęt co wojsko a cywile" mieli to co wojsko i lok chyba że zagraniczne...tak to wygląda
Napisano
Gerlach z paru postów powyżej występował z ączką" aluminiową(na zdjęciu)plastikową żółtą i drewnianą,więcej noży nie kojarzę a trochę sie tym interesuje mam lub miałem wszystkie bo któryś sprezentowałem były też mniejsze polskie noże z drewnianą rączką w skórzanej pochwie (bardzo poręczne)spróbuję zamieścić zdjęcie
Napisano

wspomniany mniejszy nóż dodatkowo ta metalowa pochwa znajdowała się w skórzanej z trokami przyczepianymi do łydki(ten i chyba wszystkie pozostałe były raczej na pewno tylko dla wojska)

Napisano
No właśnie - trudno powiedzieć, kurka wodna. Wiem ,że jestem nieco upierdliwy, ale szukam takich analogii, jak np. nóż wz.55, czy wz.69 , które były produkowane wręcz na zamówienie wojska , zaś na rynek cywilny wyciekały " różnyni drogami z WP. Zasadniczo nie mozna było ich kupić w takim komercyjnym obrocie, jak to ma sie dziś z wieloma przedmiotami wojskowymi. I tak sobię myślę, że ta Nototenia, czy jej poprzednik nie były produkowane przez firmę Gerlach z otwarciem na wszelakich potencjalnych klientów, z czego skorzystało WP i zamówiło ileś tam sztuk. Myślę natomiast, że były to noże kontraktowe " - zamówione ( projekt i produkcja ) przez wojo. Niestety nie mam pewnosci i tu jest ból !
Napisano
No nie Kolego Brombi ! Z całym szacunkiem, ale to jest powszechnie znany, mozna powiedzieć kultowy , wystepujący bardzo licznie w obiegu kolekcjonerskim nóż szturmowy wz.55. Niespecjalnie raczej przeznaczony dla płetwonurków. Rozsławiony przez 6 Pomorską Dywizję Powietrzno - Desantową. Oparty na radzieckim ZIK- u.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie