Skocz do zawartości
  • 0

Szabla Pruska wz 1848 - Polska?

korki09

Pytanie

Napisano

Witam,

Wszedłem w posiadanie takiej oto szabli, jest to pierwsza szabla w mojej kolekcji (zbieralem tylko krótką białą broń lecz grzechem było tej nie wziąć, w super stanie i za super cenę).

Producent F.W. Holler Solingen.

Poszukałem/Poczytałem, szabla kawaleryjska o ile się nie mylę to wz 1848, używana także była przez WP jako wz 1896.

Zaciekawiło mnie to i zacząłem jeszcze bardziej szukać, gdyż szabla posiada 'niestandardowe' bicia. Mianowicie '67' na jelcu oraz nieczytelne 9.. (dziewięćdziesiąt coś) na głowni , widoczne na zdjęciu. Numery niemieckie tak jakby zatarte na jelcu i na pochwie,a następnie nabity niski 4 cyfrowy numer na jelcu.

Szukałem informacji jak były oznaczane tego typu szable gdy trafiały do WP , lecz nie znalazłem i tutaj zwracam się do kolegów o pomoc w identyfikacji.

Pozdrawiam
~korki09

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wzoru tej szabli używało kilkadziesiąt jednostek konnych, to wszyscy wiedzą.Koledze chodzi o to czy akurat ten konkretny jego egzemplarz był w WP.Szansę są 50/50, jakby poprzedni właściciel opisał szczerze historie jak znalazła się u niego(o ile ją zna) to mogło by coś pomóc.
Napisano

Witam,

Wszedłem w posiadanie takiej oto szabli, jest to pierwsza szabla w mojej kolekcji (zbieralem tylko krótką białą broń lecz grzechem było tej nie wziąć, w super stanie i za super cenę).

Producent F.W. Holler Solingen.

Poszukałem/Poczytałem, szabla kawaleryjska o ile się nie mylę to wz 1848, używana także była przez WP jako wz 1896.

Zaciekawiło mnie to i zacząłem jeszcze bardziej szukać, gdyż szabla posiada 'niestandardowe' bicia. Mianowicie '67' na jelcu oraz nieczytelne 9.. (dziewięćdziesiąt coś) na głowni , widoczne na zdjęciu. Numery niemieckie tak jakby zatarte na jelcu i na pochwie,a następnie nabity niski 4 cyfrowy numer na jelcu.

Szukałem informacji jak były oznaczane tego typu szable gdy trafiały do WP , lecz nie znalazłem i tutaj zwracam się do kolegów o pomoc w identyfikacji.

Pozdrawiam
~korki09

Napisano

Mała poprawka, przyglądnąłem się numerowi na jelcu. Nie jest to 4 cyfrowy numer. Wygląda mi to na na numer 33 lub 36 lub 38 na który zostały nabite 2 kropki, a przed nim wybito numer 31. Dołączam dokładne zdjęcie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie