sebi_ns Napisano 17 Listopad 2012 Autor Share Napisano 17 Listopad 2012 Witam.Mam pytanie.Jak usunąć tą farbe z hełmu.Kupiłem go pomalowanego .Hełm nie jest pomalowany sprejem. Próbowałem rozpuszczalnikiem ale nic nie dało . Co wy o tym sądzicie , jak tą farbe zmyć ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebi_ns Napisano 17 Listopad 2012 Autor Share Napisano 17 Listopad 2012 Większe zdięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red alf Napisano 17 Listopad 2012 Share Napisano 17 Listopad 2012 witam Opcja szukaj nie gryzie, było o tym dziesiatki razy.Podpowiedzi:- proszek do prania- scansolPZDRRed alf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebi_ns Napisano 17 Listopad 2012 Autor Share Napisano 17 Listopad 2012 Dzięki Sylwester45 akurad trafiłeś na mój wątek z tą farbą z puszki ;) Dzięki i pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
średni Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Odnośniki ciekawe,ale czy ktoś ma zdjęcia efektów takich czynności?Parę lat temu na zasadzie wymiany dostałem kilka hełmów niemieckich II wś. w bd. stanie.Z fasunkami,czyli pełna skóra.Hełmy po wojnie były używane w OSP i zostały przemalowane na kolor czarny.Na jednym zrobiłem próbę ze środkiem chemicznym,gdzie miała zejśc tylko ostatnia warstwa farby.Zeszło wszystko do blachy.Na jednym zobaczyłem pod farbą resztki kalki.Zrobiłem tak:papier ścierny wodny 00,oo nic,czyli bardzo drobny,jak coś już było widac,ten sam papier i rzadki olej.Wyszło dobrze.Fotki dodam jutro.Co ciekawe w dolnośląskim znalazła sie blaszka kriegsmarine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
średni Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 To efekt czyszczenia.Gwarantuję że żadne z przetarc nie jest moim niezamierzonym dziełem.Tam gdzie widac blachę była korozja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
średni Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 21 Listopad 2012 Share Napisano 21 Listopad 2012 Ścieranie nie jest dobrym sposobem na usunięcie farby. Widać, jak naruszyłeś oryginalną farbę i kalki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
średni Napisano 21 Listopad 2012 Share Napisano 21 Listopad 2012 Ja bym napisał-nie jest idealnym sposobem.Jak chcesz,uwierz mi na słowo że uszkodzenia widoczne na kalkach są po próbach ich usuniecia przed malowaniem na czarno.Kalki są w lepszym stanie niż oddają to zdjęcia np.na orle dokładnie widac wszystkie złocenia,kolory na tarczce mają bardziej intensywną barwę tak jak i zielona oryginalna farba.Jeśli ktoś ma sprawdzony sposób usunięcia zewnętrznej warstwy farby,poparty zdjęciami z przyjemnością o tym przeczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julian066 Napisano 29 Listopad 2012 Share Napisano 29 Listopad 2012 Miałem kiedyś podobny przypadek.Hełm z OSP przemalowany na czarno(czeski).Przy pomocy płytki z twardego plastiku zeskrobałem wierzchnią warstwę farby nie uszkadzając orginalnej.Można też użyć ostrza nożyka do tapet,ale trzeba być bardziej ostrożnym. Obie warstwy farby nie były ze sobą związane,nikt pewnie nie przykładał się do odpowiedniego przygotowania powierzchni przed malowaniem. Przypuszczam,że w Twoim przypadku jest podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 2 Grudzień 2012 Share Napisano 2 Grudzień 2012 ja też zeskrobałem delikatnie farbę z policjanta i wyszło super tylko ze moja była juz trzszke skruszała orginalą czarna super szkoda że kalki pod spodem ktoś w epoce przed malowaniem zeskrobał ale to częsty przypadek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.