Skocz do zawartości

Len na mundur-IIRP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć,
czy wiecie może, jakiego rodzaju len używany był do produkcji letnich mundurów WP? Chodzi mi o skład, kolor, splot, w zasadzie każdą informację która mogłaby pomóc w próbie odtworzenia takiego materiału, lub przynajmniej odnalezienia w sprzedaży podobnego (nie ukrywam, zależy mi na jak najlepszym, docelowo żeby szyć mundur). Czy mógłby tu pomóc zachowany fragment oryginalnej tkaniny?
I jeszcze jedno: czy występowały mundury lniane wz.19 i czy pojawiły się we wrześniu '39?
chodzi mi szczególnie o taki model: http://www.munduryczarnecki.pl/mundur_zolnierski_wz_19_28,kurtka_mundurowa_wz_19_1927_1935-119.html (żadna kryptoreklama, chodzi o przykład)
Napisano
przyznaję, zapomniałem o tym wątku. Spróbuje, może da się jeszcze kupić ten materiał, niemniej gdyby ktoś miał jakieś informacje na temat tkaniny lnianej, będę wdzięczny za wszelką informację.
Napisano
Żeby dobrze odtworzyć ten materiał niezbędne byłyby badania laboratoryjne itd. Po co wywarzac otwarte drzwi? Kontaktuj się z kolegą KBP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie