Skocz do zawartości
  • 0

bagnet jatagan

junkers323

Pytanie

Napisano

witam
zakupiłem taki oto bagnet i nie mogę go zidentyfikować .producent chyba niemiecki weysberg (głowa rycerza) z drugiej strony 7 pod koroną .
długość całokowita 70 cm oczko na lufę śr wew. 21,5mm.
ot taka ciekawostka.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no proszę proszę, bagnety nie są takie same głownie mają inne numery i wygląda na to że głownie były zmieniane ,na dolnym prawym zdjęciu widać wstawkę żeby głownia nie miała luzu ,a twój ma kompletnie inną głownię w stosunku do belga czy amerykańca
Napisano
byt duży plik.
Zdjęcie nie może być większe niż 200KB."...

Nie można by zrobić czegoś w stylu woje zdjęcie zostało automatycznie zmniejszone" ...

ech ...
http://img19.imageshack.us/img19/6874/nowy127.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/6421/134jx.jpg

Sporo dostosowanych trafiło do USA na Wojnę Secesyjną ...

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Wlasnie chcialem sie dostac do domu aby w literature zerknac, aby sie upewnic na 100% i po proznicy nie pisac. Ale jak zwykle Zukiri trafil.

1853 1 typ, pozniejsza odmiana - mimo iz zakontraktowane w Belgii, to Belgowie kupili glownie z Solingena. Ta odmiana jest z 1854/55 roku (kulka jelca wygieta w przod).

Tak czy inaczej, rzadki bagnet.
Napisano
Dziękuje wszystkim za wgłębna identyfikacje po skanie kolegi torba i ja znalazłem bagnecik w knidze kuklińskiego , wcześniej przegapiłem no ale tak to jest jak się posiada wersję ksero no i jednak słabo widać tam detale.
pozdrawiam wszystkich
Napisano

witam
zakupiłem taki oto bagnet i nie mogę go zidentyfikować .producent chyba niemiecki weysberg (głowa rycerza) z drugiej strony 7 pod koroną .
długość całokowita 70 cm oczko na lufę śr wew. 21,5mm.
ot taka ciekawostka.

Napisano
Małe sprostowanie – katalog bagnetów opracował Kuliński. Kukliński pisał prace o nieco innych militariach i dla innych czytelników ...

;-)
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
wiem wiem ale nic innego nie przychodzi mi do głowy
ten na czeskiej stronie też jest pod znakiem zapytania ,może głownie były kombinowane wykorzystywane z czego bądź

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie