zundapp Napisano 10 Listopad 2012 Autor Napisano 10 Listopad 2012 Witam, wpadły mi w ręce bardzo stare okulary. Na etui jest oznaczenie producenta Berent i Plewiński". Na okularach, w dwóch miejscach sygnatura SDnl. I tu mam pytanie, co oznacza ta sygnatura?Pozdrawiam
sonicsquad Napisano 10 Listopad 2012 Napisano 10 Listopad 2012 Pomogło by zdjęcie zarówno okularów jak i sygnatury
krydon Napisano 10 Listopad 2012 Napisano 10 Listopad 2012 Firma BERENT i PLEWIŃSKI założona w 1870 r istniała na pewno do II WŚ , siedziba Warszawa Ul.Moniuszki 12 , oddział Poznań Św.Marcina 49. Okulary nie koniecznie muszą być ich wyrobem , była przedstawicielem G.Alfred J.Amstel & Co , Schaffhausen , Paul Bunge Hamburg , C . Reichert Wiedeń. ( dane te dotyczą lat 30 XX w).Pełna nazwa to BERENT i PLEWIŃSKI SKŁAD PRZYRZĄDÓW NAUKOWYCH .pozdrawiam
zundapp Napisano 10 Listopad 2012 Autor Napisano 10 Listopad 2012 Kolego krydon bardzo dziękuje za informację. Zdaję sobie sprawę, że etui nie musi być od tych okularów. Rozszyfrowanie tych 4 liter z okularów być może pomogłoby ustalić producenta. Szukałem już trochę w tej sprawie, ale jak do tej chwili sygnatury nie udało mi się rozszyfrować. Na etui jest jednak inna ulica siedziby niż podajesz, a mianowicie: Berent i Plewiński Krak.Przedm. 61 w Warszawie
krydon Napisano 10 Listopad 2012 Napisano 10 Listopad 2012 informacje które podałem pochodzą z Rocznika Polskiego Przemysłu i Handlu 1938 r , adres na Moniuszki jest określony jako siedziba , a nie punkt sprzedaży detalicznej , do tej pory wielu optyków zamawia etui z swoim adresem , który określa jedynie miejsce sprzdaży i ewentualnie miejsce wprawienie szkieł w oprawki.Nie należy mylić siedziby firmy z miejscem sprzedaży to tak jakbyś powiedział że siedziba firmy vision express jest w najbliższym hipermarkecie .
Pytanie
zundapp
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.