Skocz do zawartości
  • 0

okulary sygnatura

zundapp

Pytanie

Napisano
Witam, wpadły mi w ręce bardzo stare okulary. Na etui jest oznaczenie producenta Berent i Plewiński". Na okularach, w dwóch miejscach sygnatura SDnl. I tu mam pytanie, co oznacza ta sygnatura?Pozdrawiam

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Firma BERENT i PLEWIŃSKI założona w 1870 r istniała na pewno do II WŚ , siedziba Warszawa Ul.Moniuszki 12 , oddział Poznań Św.Marcina 49. Okulary nie koniecznie muszą być ich wyrobem , była przedstawicielem G.Alfred J.Amstel & Co , Schaffhausen , Paul Bunge Hamburg , C . Reichert Wiedeń. ( dane te dotyczą lat 30 XX w).Pełna nazwa to BERENT i PLEWIŃSKI SKŁAD PRZYRZĄDÓW NAUKOWYCH .
pozdrawiam
Napisano
Kolego krydon bardzo dziękuje za informację. Zdaję sobie sprawę, że etui nie musi być od tych okularów. Rozszyfrowanie tych 4 liter z okularów być może pomogłoby ustalić producenta. Szukałem już trochę w tej sprawie, ale jak do tej chwili sygnatury nie udało mi się rozszyfrować.

Na etui jest jednak inna ulica siedziby niż podajesz, a mianowicie: Berent i Plewiński Krak.Przedm. 61 w Warszawie
Napisano
informacje które podałem pochodzą z Rocznika Polskiego Przemysłu i Handlu 1938 r , adres na Moniuszki jest określony jako siedziba , a nie punkt sprzedaży detalicznej , do tej pory wielu optyków zamawia etui z swoim adresem , który określa jedynie miejsce sprzdaży i ewentualnie miejsce wprawienie szkieł w oprawki.Nie należy mylić siedziby firmy z miejscem sprzedaży to tak jakbyś powiedział że siedziba firmy vision express jest w najbliższym hipermarkecie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie