meteor1 Napisano 7 Listopad 2012 Autor Napisano 7 Listopad 2012 Na prośbę znajomego identyfikowałem tę monetę. Korzystałem z dwóch źródeł : Katalog Kopickiego i Pieniądz Na Ziemiach Polskich" A. Szwagrzyka. Jest pewna rozbieżność. Otóż w książce Szwagrzyka moneta ta jest pod numerem 1658 i opisana jest jako Halerz jednostronny, natomiast u Kopickiego posiada numer katalogowy 5209 i jest opisana jako 3 Halerze. Kopicki wyróżnia dwie odmiany tej monetki, jedną z rzymską III a drugą z gwiazdką i obie opisuje jako 3 Halerze. Szwagrzyk natomiast opisuje monetkę z gwiazdką jako 1 Halerz. Niestety, nie ma tam zdjęcia monet 3 Halerzowych co utrudnia troszkę porównanie.Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości co do tej monety?
sigis3 Napisano 7 Listopad 2012 Napisano 7 Listopad 2012 U Szwagrzyka jest chyba błąd, na zdjęciu są 3 halerze, poz. 1657, a nie jak napisane 1658. U Kopickiego, stary katalog, jest rysunek 3 halerzy z III, w opisie jest też wymieniona odmiana z +. Wystarczy zmierzyć monetę, nie wdając się w szczegóły rysunku. Przy okazji, dzieło Szwagrzyka jako katalog to strata czasu. Pozdrawiam
meteor1 Napisano 9 Listopad 2012 Autor Napisano 9 Listopad 2012 Pomiar średnicy niewiele nam wyjaśnia. Jest to pomiędzy 13 a 14 mm. Czyli jakby troszkę mniej niż moneta 3 halerzowa. Tylko że Kopicki w ogóle nie przewiduje istnienia 1 halerzówki. Wg Szwagrzyka różnią się one wagą (0,55g i 0,4647g) czyli różnica jest niewielka, więc różnica średnicy też może być minimalna. Zakładając błąd w opisie zdjęcia u Szwagrzyka, nie wiemy w ogóle jak wyglądała moneta 1 halerzowa, a uwzględniając niezbyt pochlebną opinię o tej książce to możemy nawet założyć że Szwagrzyk sobie tę monetę wymyślił.Może ktoś dysponuje innymi katalogami w których są opisane monety Jerzego Rudolfa ?
sigis3 Napisano 10 Listopad 2012 Napisano 10 Listopad 2012 Wydaje mi się, że u Kopickiego jest 1 halerz. Sprawdzę w wolnej chwili. Szwagrzyk raczej pominął dużo monet, niż wymyślił istnienie takich drobiazgów. 1 i 3 halerze różnią się tarczami, dwu- lub trzypolowa, ale sprawdzę jeszcze.Jest to pomiędzy 13 a 14 mm. Czyli jakby troszkę mniej niż moneta 3 halerzowa"Jednak stawiałbym na 3 halerze, przy tej średnicy. Może jednak uda się zamieścić zdjęcie.
meteor1 Napisano 12 Listopad 2012 Autor Napisano 12 Listopad 2012 zdjęcie 2Niestety nie dysponuję lepszymi fotkami
sigis3 Napisano 13 Listopad 2012 Napisano 13 Listopad 2012 Może Szwagrzyk odmianę z + traktuje jako halerz, a z III jako 3 halerze? Wyjaśniało by to sprawę zdjęcia. Kopicki obie odmiany traktuje jako 3 halerze.Wydaje mi się, że to ten sam nominał, z + i III, różnice wagi i średnicy b.małe. W tym księstwie za panowania w/w władcy nie bito już zdaje się halerzy. Nominał rzecz umowna, była to chyba najdrobniejsza moneta (miejskie 2 halerze to jakieś słabe srebro, wątpię, by chodziły" faktycznie niżej niż miedziane 3 halerze). Na Twoim zdjęciu nie widzę, jaki jest znak.
sigis3 Napisano 13 Listopad 2012 Napisano 13 Listopad 2012 A może to Kopicki błędnie traktuje obie odmiany jako ten sam nominał? Nie wydaje mi się, ale...?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.