tm/39 Napisano 4 Listopad 2012 Autor Napisano 4 Listopad 2012 Proszę o wszelkie informacje na temat dwóch noży ostatnio pozyskanych , oto pierwszy egzemplarz wraz z gumową pochwą.
tm/39 Napisano 4 Listopad 2012 Autor Napisano 4 Listopad 2012 Drugi egzemplarz sygnatury Gerlach - Wojsk. Pochwa skórzana.
średni Napisano 4 Listopad 2012 Napisano 4 Listopad 2012 Sprawdź wymiary z moim opisem.Polskie noże saperskie z lat pięcdziesiątych.Wycofane z uzbrojenia na początku lat sześcdziesiątych.Oryginalna pochwa ,to ta z czarnej gumy.Wymiary długośc noża 278mm,głowni 162mm,długośc płaszcza pochwy 185mm.Noże były wzorowane na rosyjskich nożach z okresu II WŚ.Głownia jednosieczna,bez zbrocza,ze stali polerowanej.Prawa strona napis ,,WOJSK- skrót od nazwy ,,wojskowy" na lewym ,,GERLACH'- nazwa producenta.Były też noże bez oznaczeń ,lub z napisami,,1952WP,,GERLACH" lub ,,1954- ,,GERLACH"Wiadomości z książki Z.Gwóźdź ,,NOŻE WOJSKA POLSKIEGOOpisany też w ,,Encyklopedia noży wojskowych" T.Królikiewicz.Pozdrawiam Irek.
średni Napisano 4 Listopad 2012 Napisano 4 Listopad 2012 Jeszcze jedna rzecz. Głownia noża jednosieczna ,bez zbrocza z piórem typu Bowie.Na zdjęciach z oryginalna pochwą jest OK ,ale na nożu z pochwą skórzaną wydaje mi sie,że głownia kończy się jak w nożu szturmowym wz 55. Może wtórne ostrzenie i polerowanie, a może to mój wzrok sie myli.
średni Napisano 4 Listopad 2012 Napisano 4 Listopad 2012 Przepraszam za tyle wpisów.Powiększyłem zdjęcie,drugi nóz też jest Ok.Pozdrawiam.
Pytanie
tm/39
Proszę o wszelkie informacje na temat dwóch noży ostatnio pozyskanych , oto pierwszy egzemplarz wraz z gumową pochwą.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.