Skocz do zawartości

schron obserwacyjny Lubań

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieszczono obok fotka wbrew pozorom nie została wykonana w okresie wojny.Zrobiłem ją chyba w 1980 lub 81r na stacji kolejowej w Lubaniu.Doszło tam wtedy do kolejowej katastrofy,stąd widoczne na drugim planie zniszczone wagony kolejowe.Zwraca uwagę betonowy schron obserwacyjny uwieczniony na pierwszym planie.Ciekaw jestem czy dotrwał do naszych czasów,a jako że mieszkam trochę daleko to raczej osobiście nie sprawdzę.Może koledzy z Lubania potrafią coś powiedzieć.
Dla ścisłości to Lubań na Dolnym Śląsku.

Witam
Jeśli pamiętasz troszkę dokładniej w którym miejscu jest ten schron to podaj mi. w niedzielę będę miał troszkę wolnego czasu to podejdę tam i zrobię zdjęcie.
Na stronie www.luzyce.info prezentowany jet program pt. Echa Przeszłości i w jednym z odcinków jest mowa o schronie na PKP Lubań. oto link
http://www.luzyce.info/luban/echa-przeszlosci-luban-45
Polecam obejrzeć cały materia. O samym schronie jest mowa 17.10 minucie filmu.
Pozdrawiam

Ponad trzydzieści lat minęło,a wtedy nie zwracałem uwagi na takie obiekty.Katastrofa o której wspominam miała miejsce
na lubańskim węźle kolejowym i raczej nie jest to ten schron widoczny na filmie,bo jakoś nie kojarzę budynków widocznych tuż obok.Dzięki za zainteresowanie,może uda mi się odnaleźć w domowym archiwum negatyw to sprawdzę czy nie ma zdjęć z innej pozycji.

Odnalazłem w domowym archiwum ten film na którym utrwaliłem to zdarzenie. Okazuje się,że to zdjęcie ,które wkleiłem jest zamienione stronami i brakuje niewielkiego ale istotnego fragmentu. Chodzi mi o ten fragment budynku widoczny po prawej stronie. Dwa dodatkowe zdjęcia dosyć dokładnie lokalizują miejsce zdarzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie