dariusz.01 Napisano 26 Październik 2012 Autor Napisano 26 Październik 2012 Koleżanki i Koledzy ! Dostałem niedawno list od Polki mieszkającej w Holandii z prośbą o wsparcie dla kandydatury Stowarzyszenia Driel-Polen" w KONKURSIE INTERNAUTÓW pn. Honorowy Polonus Roku". Zapewne większość z Was oglądała film pt. O jeden most za daleko", może oglądaliście także Honor Generała".Głosować można na stronie www.polonus.pl , gdzie jeden adres internetowy = 1 głos w Konkursie.Konkurs trwa od 15go października do 11 listopada br.Driel-Polen" ma dopiero ok.300 głosów . Bardzo proszę Was o zaangażowanie i rozpropagowanie tej informacji wśród swoich znajomych ; wiem że Stichtin Driel-Polen" ma też swoją stronę w internecie- podaję to - gdyby ktoś chciał ich tam odnaleźć i zapoznać sie z tym co robią . Zagłosujmy na nich za te 60 lat ich pracy i dbałości o polskiego żołnierza , za wkład w propagowanie Polski w Holandii. Pozdrawiam !dak
kindzal Napisano 26 Październik 2012 Napisano 26 Październik 2012 Czy ty kolego wiesz co to jest ten konkurs Polonusa?Żaden honor dla Driel-Polen" żeby znaleźć się w takim towarzystwie.Niech Stowarzyszenie robi swoje, a firma OTTO poradzi sobie bez ich wsparcia...
dariusz.01 Napisano 26 Październik 2012 Autor Napisano 26 Październik 2012 Przepraszam , błędnie podałem adres na tą stronę ; oczywiście powinno być z końcówką nl. www.polonus.nl Oddajcie głos na Stichting Driel-Polen" - proszę ! Powiadomcie też innych ; znajomych,przyjaciół, rodziny. Podziękujmy im naszymi głosami ! Proszę .
kindzal Napisano 26 Październik 2012 Napisano 26 Październik 2012 Tu sobie poczytacie o głównym inicjatorze i sponsorze powstania konkursu: http://zsp.net.pl/kampanie/otto-slaveforce
dariusz.01 Napisano 26 Październik 2012 Autor Napisano 26 Październik 2012 Proponuję naprawdę zapoznać się kto jest organizatorem i kto popiera ten konkurs w Holandii (konusual RP , TVP 2).Dla Polaków tam mieszkających ma on dużą rangę i wartość - a jest tam zgłoszonych wiele zacnych osób .Dlatego uważam,że mój apel ma sens - bo DRIEL-POLEN" jest jakby ponad nimi, a na razie ma tylko wspomniane - nieco ponad 300 głosów... A ,że sobie poradzi bez głosów ludzi dobrej woli - wątpię jeśli nie zagłosujemy? Jakoś dziwnie jest mi walczyć z Twoimi , autorze drugiego wpisu - argumentami.
dariusz.01 Napisano 26 Październik 2012 Autor Napisano 26 Październik 2012 I bardzo proszę - nie mieszaj w to OTTO, to nie ten temat !Wiem ,że wiele osób ma do nich pretensje i może jest to próba przez OTTO zmiany image". Ale to naprawde nie ten temat. Chcesz - zagłosuj ! Niech każdy sobie to przemyśli ; czy ważniejsze jest podziękowanie w ten prosty sposób Stichting Driel - Polen" , czy odstąpienie i pokazanie przez brak głosów ,że nas to wali...,że narodowe polskie piekiełko jest ponad wszystko?! Ja prośbę swoją ponawiam !
kindzal Napisano 26 Październik 2012 Napisano 26 Październik 2012 Moze warto najpierw sobie poczytać jak holenderska Polonia ocenia cały ten spektakl?Czy wybory Polonusa roku są nam w Holandii potrzebne?Tym pytaniem chciałbym wywołać dyskusję publiczną nad sensem organizowania nadętej imprezy odwołującej się do haseł oderwanych od dzisiejszej rzeczywistości.Czytając deklaracje organizatorów ( tutaj ) nie sposób nie zapytać: czym ma podnieść Fundacja Polonus prestiż Polonii holenderskiej w oczach społeczeństwa Królestwa Niderlandów i czym ma konsolidować polonijną działalność!?Prestiż i szacunek trzeba zdobyć, a konsolidacja to proces oddolny i efekt konkretnych wieloletnich działań. Trzeba zastanowić się i uczciwie odpowiedzieć na proste pytania.Zabawa czy wybory? Kpiny czy szacunek? Na pokaz czy na serio?Konkurs Polonusa, czyli wybory Polaka(-ów) Roku w Holandii, który w ubiegłym roku odbył się po raz pierwszy i mimo prób wkręcania różnych polskich instytucji wypadł blado. Największe peany płynęły z ust samych organizatorów.Każdy wie, że Polacy w Holandii acz liczni, nie stanowią zintegrowanej i zorganizowanej społeczności. Składa się na to wiele czynników powszechnie znanych.Małe i nieliczne organizacje polonijne ograniczają się do pracy społecznej na lokalną skalę. Powołana do życia przez PNKV i VPNO Fundacja Polonus, tylko po to, aby organizować, wybory Polonusów i to w kilku kategoriach ( Biznes, Nauka i Technika, Kultura, Młody Polak Sukcesu, czy Honorowy Polonus), to nic innego jak wielki show oraz działanie PR na rzecz głównego sponsora.Nieuprawnione jest moim zdaniem, nadawanie przez jury powołane przez organizatorów tytułu Polaka Roku w żadnej kategorii i tak naprawdę jego członkowie nie posiadają właściwych kompetencji do oceny w jakiejkolwiek kategorii. W jury prawdziwego konkursu zasiadają zwykle znane autorytety.Efektem owych wyborów jest przyznanie laurów przypadkowym osobom, a nie tym, którzy na takie wyróżnienie sobie zasłużyli. Jeśliby uznać za pożyteczne jakiekolwiek wybory, to należałoby skupić się na działalności społecznej. Dla biznesmena najwyższą gratyfikacją jest uzyskany przychód w danym roku. Dla naukowca – awans i ocena środowiska, w którym pracuje. Dla młodych zdolnych – stypendia i możliwości rozwoju.Czy owe tytuły Polonusa nobilitują?Nie, bo chyba nikt poza zwycięzcami ich nie traktuje poważnie. Informacje o nich docierają jedynie do wąskiego grona zainteresowanych. Potwierdziła to moja sonda wśród znajomych Polaków. Może niech zastanowią się potencjalni kandydaci do laurów w kolejnej edycji, czy zależy im, aby brać udział w tej zabawie. Mogą wyjść na tym, jak Zabłocki na mydle.Ogłoszenie wyników wyborów jest połączone z odpłatnym koncertem dla niezaproszonych gości. Czyli inaczej mówiąc, to słuchacze sponsorują imprezę, a przy okazji tworzą publiczność, która oklaskuje laureatów.Ale czy wszystko jest źle?Dobrze, że staraniem Polonusa jest szansa zobaczyć popularnych polskich artystów. Tego nam brakuje i na pewno jest zapotrzebowanie większe niż raz do roku.Czego nam Polakom w Holandii potrzeba?Na pewno nie pseudowyborów w „szołmeńskiej” oprawie. To, czego potrzebujemy, to laurów dowartościowujących tych Polaków, którzy na to naprawdę zasługują, tzn. tych, którzy działają na rzecz Polonii i promocji Polski. Nimi są społecznicy. Ustanówmy prawdziwą obywatelską nagrodę – tytuł Polaka Roku w Holandii bez blichtru i PR, bez fundacji i wielkich pretensji. Chodzi o promowanie pewnych wartości i postaw obywatelskich.Rzucam hasło, by tytuł Przyjaciela Polonii Roku – cenną i sprawdzoną inicjatywę STEP i portalu Polonia.nl wzbogacić o tytuł Polaka Roku. Te dwa laury i skromna impreza w zupełności nam wystarczą. Szanujmy siebie – laury przyznawajmy zasłużonym!http://polonia.nl/?p=11633
dariusz.01 Napisano 26 Październik 2012 Autor Napisano 26 Październik 2012 No to dlaczego nie zrobili tego o czym piszą?Dlaczego pozwolili na to OTTO? Ja przekazuję prośbę Polki mieszkającej tam od 22 lat. Prośbę ponawiam; kto chce niech zagłosuje , ja nie zamierzam sie tu wykłócać - tym bardziej,że napisałem na priva do kindzala - i widzę ,że nie odpuści... Nie twierdzę też ,że to jest najlepsza opcja na nagrodzenie Driel-Polen" , ale nie ma innej alternatywy ! Jest ten konkurs na www.polonus.nl Jest kandydatura Driel-Polen". Możemy ich docenić naszymi głosami ! Ich Driel-Polen" - a nie OTTO... !Kończę i mam dość tej kłótni z ... (przemilczę).dak
dariusz.01 Napisano 26 Październik 2012 Autor Napisano 26 Październik 2012 Jeszcze jedno przemyślenie; Myślę ,że jeśli konkurs na stronie ; www.polonus.nl zakończy się dla Driel-Polen" liczbą poniżej 1000 głosów będzie to porażka...że nie potrafimy dziękować, że nie umiemy się zjednoczyć dla sprawy - a szukając dziury w całym utopimy każdą , nawet dobrą inicjatywę. A będzie sukces tego niby organizatora (OTTO) i potwierdzenie, że szkoda było się angażować... Myślę,że właśnie głosowanie powinno dać odpowiedź ! My zagłosowaliśmy w liczbie 12 głosów ! Tym bardziej,że byliśmy w Holandii i poznaliśmy Corę Baltuseen , sanitariuszkę PCK z czasów lądowania 1 SBS w Driel... oni już od pierwszych lat po wojnie pamiętali o naszych żołnierzach , a OTTO nie było wtedy na świecie ! Swojego głosu nie cofnę ! Jak się pomyliłem - mam problem... wierzę jednak,że warto było kruszyć kopie !
kindzal Napisano 26 Październik 2012 Napisano 26 Październik 2012 Nie dramatyzuj! Zawsze jest jakaś inna alternatywa.Poza tym Stichting Driel-Polen nie potrzebuje tego typu szemranych wyróżnień. Stowarzyszenie wystarczająco się zasłużyło i jest cenioną organizacją wśród holenderskiej Polonii i nie tylko:))
dariusz.01 Napisano 26 Październik 2012 Autor Napisano 26 Październik 2012 Ja swoje argumenty przedstawiłem,a alternatywy -jak na razie nie widzę... Negujesz dla samej negacji ; ja nie chcę gloryfikować szemranych wyróżnień", a wesprzeć Driel-Polen" w tym Konkursie, skoro KTOŚ - ICH tam zgłosił. Będzie wstyd jak się okaże ,że są tak bardzo cenieni a głosów jak na lekarstwo...wśród przyjaciół psy zająca zjedli". Cenisz Driel-Polen" - zagłosuj ! Nie cenisz OTTO - zagłosuj i pokaż ,że cenisz Driel-Polen" ! I skończ już te osobiste wycieczki...nie dramatyzuję. Nie interesuje mnie temat OTTO - jak chcesz pochwal się swoją wiedzą i załóż nowy temat - ja Ci przeszkadzać nie będę.End!
dariusz.01 Napisano 30 Październik 2012 Autor Napisano 30 Październik 2012 Koleżanki i Koledzy ! Wszystkim ,którzy zechcieli zainteresować się moją prośbą i wziąć udział w głosowaniu na Stichting Driel-Polen" dziękuję !Na dziś mają już 511 głosów.Kto z Was jeszcze zechciałby pomóc i zagłosować na Nich - zapraszam na stronę; www.polonus.nl Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam !
dariusz.01 Napisano 19 Listopad 2012 Autor Napisano 19 Listopad 2012 Koleżanki i Koledzy ! Chcę Was poinformować,że Stowarzyszenie DRIEL-POLEN" uzyskało 1257 głosów i zwyciężyło w Konkursie Internautówjaki został ogłoszony przez Polonusa".Wszystkim , którzy włączyli się do akcji dziękuję za oddany głos i za wsparcie dla sprawy!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.