nowy_pogranicze Napisano 22 Październik 2012 Autor Napisano 22 Październik 2012 Witam z pogranicza polsko-pruskiego! Posiadaczem wykrywacza (F2) jestem niespełna 3 tygodnie. Najpierw, rzecz jasna, skupiłem się na poznaniu sprzętu i nauce na własnym podwórku i skrawku poletka. Oczywiście masa śmieci: różnego rodzaju sprzęt ogrodniczo-rolniczy, nakrętki, guziki z okresu późnego Gierka, ale wpadła i pierwsza monetka - 2 grosze, niestety z 2005 ;)Przyszła pora na pierwszy wypad w las. Wywiad środowiskowy plus troszkę szczęścia i pierwsze kopanie po max 5 minutach. Lecimy:
nowy_pogranicze Napisano 22 Październik 2012 Autor Napisano 22 Październik 2012 Łuski 7,92 polskie, co do małej 25 mm nie mam pewności, pocisk raczej nie jest z kompletu" od tej łuski. Ołowiane pociski 11mm.
nowy_pogranicze Napisano 22 Październik 2012 Autor Napisano 22 Październik 2012 Drugi dzień, to samo miejsce. Dwie łuski polskie, znów ołowiane pociski 11mm.
nowy_pogranicze Napisano 22 Październik 2012 Autor Napisano 22 Październik 2012 Wiem, że to nie identyfikacja, ale 3 przypadek to rok 1917 i seria 11?
nowy_pogranicze Napisano 22 Październik 2012 Autor Napisano 22 Październik 2012 I na koniec jedyne ciekawe znalezisko z własnego podwórka. Polski, ślepy, drewniany pocisk całkiem ładnie się zachował.Co to tych zgniecionych pocisków ołowianych. Nie znalazłem od nich łusek, teren przed I wojną w rekach pruskich. Przypuszczam, że pociski pochodzą z ćwiczeń z tego okresu, a łuski zbierali sami żołnierze. No, chyba, że ktoś mnie uprzedził z wykrywką, a ominą to co ja wykopałem. Teren przypuszczam jeszcze na kilka wypadów. To wszystko w jakieś 5 godzin, na początek myślę nie najgorzej. Przy czym cały czas chodziłem z dyskryminacją powyżej 'foil'
małrer Napisano 22 Październik 2012 Napisano 22 Październik 2012 witam kolegę też zaczynałem od f2 i lepiej zacznij chodzić z foil bo pominiesz monetki srebrne typu 24 części talara(słabe sreberko)zdrów:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.