bogdan-26 Napisano 15 Październik 2012 Autor Share Napisano 15 Październik 2012 Proszę o pomoc w ustaleniu,jest to liczman czy jeton Ludwika XV,jak również określenie rocznika. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan-26 Napisano 15 Październik 2012 Autor Share Napisano 15 Październik 2012 Materiał miedż,średnica 18 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szimono73 Napisano 16 Październik 2012 Share Napisano 16 Październik 2012 Po mojemu to liczman. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan-26 Napisano 16 Październik 2012 Autor Share Napisano 16 Październik 2012 Może jakiś rok emisji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martino08 Napisano 16 Październik 2012 Share Napisano 16 Październik 2012 Ludwik XV, resztę dopowie google ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 16 Październik 2012 Share Napisano 16 Październik 2012 zwany również : Rechenpfennig/Jetonżeton z Norymbergii (Nurnberg), NiemcyAwers : wizerunek Ludwika XV zwrócony w prawo.Legenda otokowa : LVD XV D.G. FR. ET. N. REX (Ludwik XV , z Bożej Łaski król Francji i Nawarry)Rewers : wizerunek drzewa, nad nim słońce.Pod drzewem literki ICH - Iohann Conrad Hoger (1705-1743)Po bokach drzewa literki RE / PF (Rechenpfennig) Niestety nie bardzo widzę legendę otokową rewersu ...Iohann Conrad Hoger był pierwszym z linii Högerów mistrzów i terminował u : Hans Lauffer i Spengler (inni producenci rechenpfennigów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bogdan-26 Napisano 16 Październik 2012 Autor Share Napisano 16 Październik 2012 Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedż,jak uda mi się odczytać legendę rewersu to ją tu zamieszczę,póki co wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adelbert Napisano 29 Listopad 2015 Share Napisano 29 Listopad 2015 Witam .Dziś trafiłem taki sam w lepszym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.