lz29937 Napisano 8 Październik 2012 Autor Napisano 8 Październik 2012 wiem że to amerykańska moneta ale mogę prosić o jakieś szersze informacje?
tyfus Napisano 8 Październik 2012 Napisano 8 Październik 2012 monetka zwana Barber Dime", a to dlatego, ze zaprojektował ją Charles Edward BarberMateriał : srebro .900Waga : 2.5 gŚrednica : 17.9 mmMennica : Filadelfia (Philadelphia)Nakład : 18 490 000Stempel: zwykły
lz29937 Napisano 10 Październik 2012 Autor Napisano 10 Październik 2012 po czym poznajesz że to mennica Filadelfia. przy dużym zbliżeniu widać malutki napis we włosach tej osoby-LIBERTY, dlaczego jest on tam umieszczony?
tyfus Napisano 10 Październik 2012 Napisano 10 Październik 2012 Ponieważ ta moneta była bita w mennicach : w Filadelfii, Nowym Orleanie, San Francisco, Denver.Mennice umieszczały małą literkę na monecie i tak :N. Orlean - OSan Francisco - SDenver - DFiladelfia - brak literkii stąd wiadomo z jakiej mennicy pochodzi dany egzemplarz.Na twojej nie widzę takiego oznaczenia, więc myślę że to Filadelfia.Jest poza tym cały portal poświęcony tej monecie :http://barberdimecoins.com/-pozdro-
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.