Skocz do zawartości
  • 0

Ekstremalnie rzadki Gr.Z. C/82

Elandil

Pytanie

Napisano

Witam, mam kilka pytań odnośnie samego zapalnika i kopułki w którą jest wkręcony.
Więc tak, napisałem w temacie „ekstremalnie rzadki” bo nie znalazłem w google ani jednego zdjęcia Gr.Z. C/82 z tym oznaczeniem poza jednym rysunkiem, za to jest sporo zdjęć tego zapalnika z pierścieniami na górze, czy może się mylę? Czy to naprawdę rzadki fant? Dziwi mnie że zapalnik jest tak głęboko osadzony w tej kopułce, czyżby został tak wgnieciony przez uderzenie o ziemię? (przy okazji oświadczam że są na nim wyraźne ślady że został już użyty więc jest bezpieczny) I chyba najważniejsze pytanie, od jakiego Pruskiego pocisku jest ten korpus / kopułka? I jeśli ktoś taki widział to byłbym wdzięczny za fotkę. Średnica 13,8 cm wysokość ok. 15 cm. A fant znalazłem zupełnie przypadkiem na złomie :D Już chciałem zostawić myśląc że to drugowojenny złom ale oznaczenia przykuły moją uwagę :) Już go oczyściłem, teraz zostaje mi jakoś zedrzeć patynę z zapalnika i pomalować stal. Pozdrawiam

http://imageshack.us/a/img849/7575/pa060291.jpg

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witaj, sam zapał nie jest rzadki i często występuje na allezło, jednak wersja sygnowana już nie. Budowa nie sygnowanych jest taka sama. Twój też ma wspomniane pierścienie, po prostu z racji tego że zapał wkręcał się w dość głębokie gniazdo i fakt iż uderzył on w ziemię sprawia że ich nie widać.

W załączniku zastosowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie