Skocz do zawartości

Srebrna moneta

artpablo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wita, dziś z pola wyszła taka moneta. Metal - srebro, średnica 15 mm. Co to takiego i na jaki okres jest datowane? Serce mnie tylko zabolało, gdy zobaczyłem, że jest nie cała. Pozdrawiam

Napisano
nie wiem czy twój jest akurat Ferdynanda I, ale szukaj wśród denarków węgierskich, np. :

http://myvimu.com/exhibit/810917-denar-wegierski-ferdynanda-i

P.S. legenda otokowa od strony tarczy jest słabo czytelna, stąd moje wątpliwości odnośnie emitenta.

-pozdro-
Napisano
Dzięki tyfus, ale awers wskazanej przez Ciebie monety jest znacząco inny od tego na mojej monecie. U mnie jest wyraźnie siedząca kobieta z dzieckiem na ręku. Napis Ferdinand nie pasuje do resztek liter, które są widoczne na legendzie otokowej mojej monety. Ale herb jest bardzo bodobny, jak nie ten sam. Cały ból to fakt, że moneta nie jest cała. Pozdro
Napisano
na moim ogryzku też jest siedząca kobieta z dzieckiem na ręku" oraz apis PATRONA"

przyjrzyj się ...

http://www.google.com/search?q=denar+w%C4%99gierski&rls=com.microsoft:pl:IE-Address&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=DKBkUO7FM8rdsgbPj4DQBQ&biw=1125&bih=650&sei=D6BkUPzBFY62hAfL-oHgDA
Napisano
Masz rację, jest kobieta z dzieckiem. Zastanawiam się tylko, czy na mojej można się dopatrzeć na legendzie otokowej napisu FERDINAND, czy może były jakieś inne odmiany tej monety. Datowana jest według Twojego ogryzka na 1548 rok.
Napisano
Widaje mi się filip1601, że napis otokowy jest nieco inny, herb wygląda też inaczej oraz kobieta, zwróć uwagę, trzyma dziecko po drugiej stronie. Bardziej skłaniał bym się do tyfusa.
Napisano
Napisałem ,żę napis otokowy jest taki sam, nie żę
jest to taka sama moneta.Moneta jest całkowicie
odmienna,ale napis otokowy może ułatwić identyfikację
Twojej monety.
pozdrawiam filip.
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie