Owoc Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2012 Witam kolegów po fachu. Mam pytanie odnośnie mniejszych potyczek w czasie powstania listopadowego. Czy móglby podać mi ktoś tytuł, gdzie mogę znaleźć przebiegi tych bitewek? W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owoc Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2012 W mojej miejscowości miała miejsce potyczka, jednak nie była ona zbyt wielka by gdziekolwiek o niej było napisane, dlatego też poszukuje chociaz tych ajmniejszych" źródeł. Z góry dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 26 Wrzesień 2012 Share Napisano 26 Wrzesień 2012 Witam,Znalazłem w dostępnych źródłach dwa interesujące tytuły.1. Richard Otto Spazier - Atlas map i planów służących zrozumieniu historii powstania narodu polskiego wydany w Lipsku w 1833 r.Jest to dodatek do cyklu Historia" miesięcznika Geodeta" nr 11 z 2010 r.Może Kolega spróbować skontaktować się z redakcją miesięcznika i zapytać o możliwość zakupu tej pozycji.2. Tomasz Chludziński - Szlakami powstania listopadowego. W-wa Wyd. PTTK Kraj 1985.Tu już chyba pozostaje antykwariat lub biblioteka albo pewien portal aukcyjny.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owoc Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Dziękuje :) Zamówiłem na allegro Szlakami powstania listopadowego" będe tam prowadził dalsze poszukiwania a jesli nic nie znajdę, to nie ma co się poddawać, będe grzebał dalszych źródłach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 27 Wrzesień 2012 Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Niedawno wyszedł też reprint Przewodnika po polach bitew wojny polsko rosyjskiej 1830-1831 r." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turtur Napisano 1 Październik 2012 Share Napisano 1 Październik 2012 Poszukaj jeszcze Bitwy i potyczki stoczone przez Wojsko Polskie w roku 1831". Jak sam tytuł wskazuje - dosyć dobrze opisane działania wojenne z tego okresu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.