Owoc Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 Witam kolegów po fachu. Mam pytanie odnośnie mniejszych potyczek w czasie powstania listopadowego. Czy móglby podać mi ktoś tytuł, gdzie mogę znaleźć przebiegi tych bitewek? W
Owoc Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 W mojej miejscowości miała miejsce potyczka, jednak nie była ona zbyt wielka by gdziekolwiek o niej było napisane, dlatego też poszukuje chociaz tych ajmniejszych" źródeł. Z góry dzięki !
ammuratow Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Witam,Znalazłem w dostępnych źródłach dwa interesujące tytuły.1. Richard Otto Spazier - Atlas map i planów służących zrozumieniu historii powstania narodu polskiego wydany w Lipsku w 1833 r.Jest to dodatek do cyklu Historia" miesięcznika Geodeta" nr 11 z 2010 r.Może Kolega spróbować skontaktować się z redakcją miesięcznika i zapytać o możliwość zakupu tej pozycji.2. Tomasz Chludziński - Szlakami powstania listopadowego. W-wa Wyd. PTTK Kraj 1985.Tu już chyba pozostaje antykwariat lub biblioteka albo pewien portal aukcyjny.Pozdrawiam
Owoc Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Napisano 27 Wrzesień 2012 Dziękuje :) Zamówiłem na allegro Szlakami powstania listopadowego" będe tam prowadził dalsze poszukiwania a jesli nic nie znajdę, to nie ma co się poddawać, będe grzebał dalszych źródłach :)
bounty1 Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Niedawno wyszedł też reprint Przewodnika po polach bitew wojny polsko rosyjskiej 1830-1831 r."
turtur Napisano 1 Październik 2012 Napisano 1 Październik 2012 Poszukaj jeszcze Bitwy i potyczki stoczone przez Wojsko Polskie w roku 1831". Jak sam tytuł wskazuje - dosyć dobrze opisane działania wojenne z tego okresu.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.