Skocz do zawartości

Proton i problem z zasięgiem. Proszę o pomoc.

krystek_19

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Posiadam protona lecz gdy go pożyczyłem kumplowi oddał mi z poklejoną izolacją cewka oraz innym kablem od cewki. Kabel ten pochodzi moim zdaniem od przewodu zasilającego 230V. I teraz moje pytanie brzmi. Czy ten kabel może powodować spadek zasięgu? Gdzieś wyczytałem że proton ma zasięg nawet do 150cm. A mój do max 50- 60 cm na duże przedmioty. Ktoś pomoże? Jeśli ten kabel to na jaki wymienić? Całkowicie miedziany? A może to wina sądy?
Napisano
Po kolei... Posiadasz ''protona''... czyli jest Twój...

''Gdzieś wyczytałem że proton ma zasięg nawet do 150cm.''

Pytasz na forum jaki zasięg ma Twój wykrywacz ???

Jak jet Twój, to powinieneś wiedzieć... Przed pożyczeniem koledze nie sprawdzałeś ?

Napisz prawdę jak było, to łatwiej będzie pomóc....
Napisano
W zasadzie, przewód może być na 230v. Jeżeli to porządny- miedziany przewód, to nie może powodować takiego spadku zasięgu, o jakim piszesz. Sam kabel nie jest problem, ale ingerencje w cewkę, może powodować spadek zasięgu....zapytaj kumpla, co robił z tym wykrywaczem...
Podaj chociaż średnicę cewki.
Napisano
Właśnie dowiedziałem się ze mój kolega sam robił cewkę bo ponoć mu się połamała...

Przed pożyczeniem nie sprawdzałem bo nie myślałem że może być on aż taki głęboki. Wiadomo wykrywacz kosztował grosze wiec chyba aż tak dużo od niego nie można wymagać?
Napisano
proton saperke fiskarsa w powietrzu widział na ok 90cm jak dobrze był ustawiony. Po prostu koleś może źle zrobił tą nową cewke?
Napisano
Nie wyobrażam sobie, jak można ''połamać'' cewkę protona.
Ta sonda jest zbudowana tak, że w peszlu ( elastycznym) jest wdziany przewód ( kilkożyłowy ) i polutowany w zamknięty obwód. Akurat ta cewka jest niezwykle elastyczna i nie wyobrażam sobie, jak można ją połamać... Przecież można ją nawet w ósemkę wygiąć...
Nadal mam wrażenie , że wszystkiego nie napisałeś...
Ciężko będzie doprowadzić wykrywacz do stanu nominalnego, jeżeli nie potrafisz napisać, jak było przed ''pożyczką''.
Nadal nie wiem, jakiej średnicy jest cewka....
Napisano
On nie chce powiedzieć tylko coś kręci.
Panowie przecież żadna rozrywka mi pod sondą nie wywaliła, bez przesady :)

Nie wiem czy 90 cm wyciągnie. A może można do niego wstawić jakąś inna cewkę? Hmm?
Napisano
Tak, pomoże Ci.
Napisz do wujka google tak: Jak wykonać sondę do wykrywacza"

Uwierz, że koleś jest konkretny i pomoże Ci najlepiej jak tylko umie....

A tak na prawdę, to piszesz strasznie zagadkowo, dziwnie.
Gdybyś był na tyle ten teges, to napisałbyś do madmaxa, który mógłby Ci pomóc i pewnie by to zrobil...

Piątka!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie