bounty1 Napisano 18 Wrzesień 2012 Autor Napisano 18 Wrzesień 2012 Roman Arsen, ur. 1909 r. w okolicach Przemyśla.Służył prawdopodobnie w 21. Dywizji Piechoty.Interesuje mnie czy i gdzie dostał przydział w 1939 r., oraz jaki stopień posiadał.Sprawdziłem Roczniki oficerskie wszystkie oprócz marcowego" 1939 gdyż nie posiadam..Jeżeli ktoś posiada literaturę, która ukazuje obsadę personalną jednostek tuż przed 1939 r. bardzo prosił bym o pomoc..Z tego co udało mi się ustalić, był to prawdopodobnie oficer rezerwy lub żołnierz zawodowy, tu jednak nie ma pewności.Będę wdzięczny za każde wskazówki, gdyż sieć i roczniki oficerskie do 1934 r. milczą".pozdrawiam.D.
dar28psk Napisano 30 Wrzesień 2012 Napisano 30 Wrzesień 2012 W RO 1939 nie występuje. W Awansach oficerskich..." takoż, więc wygląda na to, że oficerem nie był.
bounty1 Napisano 2 Październik 2012 Autor Napisano 2 Październik 2012 Dzięki serdeczne, być może podoficer albo strzelec, z racji wieku 30 l. istniała szansa że mógł być oficerem.Sprawdzę jeszcze monografie pułków podhalańskich, może akurat coś się przewinie.pozdrawiam!D.K.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.