Skocz do zawartości
  • 0

Łuski

ammuratow

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pierwsza od lewej czeska?
druga polska - to wiem
trzecia:
na 6-stej VII
na 9-tej - ?
na 12 - S8? 58?
na 3-ciej - 37
Ciekawe miejsce znalezienia. Siedziałem z kolegą nad Wisłą w okolicach Mostu Siekerkowskiegoi łowiłem9 a raczej usiłowałem łowić) ryby. Zero brań. gapię się bezmyślnie w ziemię i nagle patrzę -łuska. Wszystko dzięki bardzo niskiemu w tym roku poziomowi Wisły. Niestety jak na mój wzrok bicia są bardzo nieczytelne. Może ktoś pomoże?

Napisano

Dwie łuski Springfield. Identyczne bicia. Wiem że oznaczają one amunicję do broni myśliwskiej, powojenną.
Ale czy na 100 procent powojenną. Pytam dlatego, że tą łuskę po prawej stronie wykopał w Warszawie podczas remontu szpitala przy ul. Żelaznej syn mojego kolegi. Skąd w środku miasta powojenna łuska z broni myśliwskiej?

Napisano
Mam tylko jedną fotkę.Brak bić z jednej strony zaślepiona czymś miedzianym, co z wyglądu przypomina zbitą spłonkę.
Wymiary:
dł. - 23 mm
przekrój ok. 8 mm.

Nie mam pojęcia co to jest.
Napisano

A z drugiej takie. Ślady świadczą o tym , że musiało to być do czegoś przymocowane. Czy jest jakiś zaworek lub inne ustrojstwo od maszyny rolniczej? Wykopałem na leśnej drodze.

Pozdrawiam

Napisano

1) Nagant 7,62x39R 38 42 i 7,62x25 Tokarev (TT,lub PPsz) 38 44
obie z Юрюзанский машиностроительный завод №38

sygnatury najczęściej słabo wybite dlatego nie 58 i 32

Napisano
2)
dnf S* 1 44 - Rheinisch-Westfälische Sprengstoff A.G., Werk Nürnberg-Stadeln, Niemcy S* - łuska mosiężna, pierwsza partia z 1944
SB 19 37 VII - Sellier & Bellot, Praga, Czechosłowacja wyprodukowana w lipcu 1937
Pk 67 DZ 33 - Pocisk S.A., Warszawa, DZ- dostawca mosiądzu - Walcownia Metali Czechowice-Dziedzice, 67 - procentowa zawartość miedzi w stopie, wyprodukowano w 1933
Napisano
Odnoście 2 łusek Springfield to wystarczą sygnatury do określenia lat produkcji, miedziowana pewnie z zakładu MESKO także powojenne.

Nabój PTRD służył jako cel w czasie wojny lub po wojnie, trafiony w 10-tkę.

Łódka mauser produkcji czechosłowackiej, Z - Zbrojovka Brno, Bystrica

coś takiego" to tulejka z niemieckiego zapału Zug-Zunder 42 (ZZ42) sygnowana btb 43 http://www.lexpev.nl/fuzesandigniters/germany/zz42.html
Napisano
Co do Spriengfielda wszelkie znaki wskazywały od początku na powojenne pochodzenie, ale zastanowiło miejsce znalezienia tej zniszczonej łuski. Obie mają bicia Spr 30-06 Mesko tak jak Kolega pisał.
Wielki szacunek za wiedzę. Nigdy w życiu nie doszedłbym do tego co to jest coś takiego".

Pozdrawiam
Artur
Napisano

Na grzybach znalazłem jakieś łuski nie wiem jakie do czego itd oczywiście zostawiłem je w tym lesie jeżeli wie ktoś cos więcej i chciałby pomóc rozwiązać zagadkę może śmiało pisać doscra21@wp.pl w tym terenie nie było żadnych walk dlatego mnie zastanawiają pozdrawiam .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie